Τις κοινωνικές τάσεις για μία σειρά από παραμέτρους που αφορούν στην πανδημία του κορωνοϊού αναλύει έρευνα του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών.
Χαρακτηριστικό «αποτύπωμα» αποτελεί το γεγονός ότι μόνο το 42% των ερωτηθέντων εμφανίζεται θετικό να κάνει το εμβόλιο.
«Το 42% στον γενικό πληθυσμό δηλώνει πως δεν επιθυμεί να κάνει το εμβόλιο. Όσο όμως ανεβαίνουμε ηλικιακά επίπεδο, αυτό το ποσοστό αυξάνεται», δήλωσε στον Περιφερειακό Τηλεοπτικό Σταθμό CRETA, το μέλος Εργαστηριακού Διδακτικού Προσωπικού Σχολής Διοίκησης Επιχειρήσεων Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών Μαρίνα Ψιλούτσικου.
Οι διαφορές σε σχέση με τα ηλικιακά χαρακτηριστικά καταγράφονται και στους «αρνητές» του κορωνοϊού.
«Οι αρνητές στον γενικό πληθυσμό υπολογίζονται στο 35%», τόνισε χαρακτηριστικά η ερευνήτρια του Οικονομικού Πανεπιστημίου και συμπλήρωσε πως «το ποσοστό αυτό υποχωρεί σημαντικά σε μεγαλύτερες ηλικίες».
Η συγκεκριμένη έρευνα είχε ως βάση δείγμα 3.571 παρατηρήσεων, συμμετέχοντες κάθε ηλικίας από όλη την Ελλάδα διαφορετικού κοινωνικοοικονομικού προφίλ και στόχο να «διερευνηθούν οι κύριες διαφοροποιήσεις ανάμεσα στο πρώτο και στο δεύτερο lockdown»
Συνολικά οι περισσότεροι ερωτηθέντες συμμορφώνονται με τους περιορισμούς που έχουν επιβληθεί στη διάρκεια του lockdown με το 68% να κρατά αποστάσεις, το 86% να φορά μάσκα και το 90% να στέλνει SMS, ενώ «το 58% των Ελλήνων βγαίνει από το σπίτι όταν αυτό είναι απαραίτητο» σημείωσε η κ.Ψιλούτσικου.
Ένα από τα στοιχεία που άλλαξε είναι οι εξοικείωση των καταναλωτών με το ηλεκτρονικό εμπόριο.
«Ένας στους δύο καταναλωτές εξοικειώθηκαν με online αγορές και δραστηριότητες», σημείωσε το μέλος Εργαστηριακού Διδακτικού Προσωπικού Σχολής Διοίκησης Επιχειρήσεων Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών Μαρίνα Ψιλούτσικου.