Μίλτος Σακελλάρης
Η Νανά Γκρίνσταϊν έφυγε από τη Ρωσία επειδή οι νέοι νόμοι του Κρεμλίνου -που τιμωρούν την κριτική για τη λεγόμενη «ειδική επιχείρηση στην Ουκρανία»- μπορεί να την οδηγήσουν στη φυλακή. Είναι θεατρικός συγγραφέας εδώ και αρκετά χρόνια. Μαζί της έφυγε από τη χώρα ο σύζυγός της Βίκτορ αλλά και η 14χρονη κόρη της Τόνια.
Πίσω τους άφησαν τον… παροξυσμό που επικράτησε στη Ρωσία και τις διώξεις οποιουδήποτε τολμήσει να πει ότι η «ειδική επιχείρηση» είναι, στην πραγματικότητα, ένας πόλεμος.
«Ο κόσμος που χτίζαμε εδώ και χρόνια, που φαινόταν ακλόνητος, σημαντικός και επίκαιρος, γκρεμίστηκε μπροστά στα μάτια μου σαν να ήταν φτιαγμένος από χαρτόνι», είπε ο Γκρίνσταϊν στο Al Jazeera από ένα νοικιασμένο διαμέρισμα στην πρωτεύουσα της Αρμενίας, Ερεβάν.
Εκεί έφτασε στις αρχές του Μαρτίου και διαπίστωσε το εξής: εκατοντάδες χιλιάδες άλλοι Ρώσοι είχαν κάνει το ταξίδι πριν από αυτούς, και έκτοτε είδαν να φτάνουν διαρκώς ολοένα και περισσότεροι.
Η Γκρίνσταϊν και η οικογένειά της έφυγαν από τη Ρωσία φοβούμενοι την πιθανότητα δίωξης επειδή ήταν «αποβράσματα» και «εθνικοί προδότες» – βρισιές που έχουν πυροδοτήσει ένα «κυνήγι μαγισσών» που θυμίζει τις εκκαθαρίσεις της εποχής του Στάλιν.
Οι συγκεκριμένοι χαρακτηρισμοί έχουν χρησιμοποιηθεί το τελευταίο διάστημα, μετά τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, από τον ίδιο τον Ρώσο πρόεδρο. Οι Γκρίνσταϊν είναι τώρα μεταξύ τουλάχιστον 200.000 Ρώσων που έχουν εγκαταλείψει τα σπίτια και τις δουλειές τους επειδή δηλώνουν αηδιασμένοι από την επίθεση του Κρεμλίνου στην Ουκρανία.
«Δεν θέλουν να έχουν καμία σχέση με το αυτοκρατορικό σχέδιο του Πούτιν και δεν θέλουν να συνδέονται με τα εγκλήματα πολέμου του», έγραψε ο αρθρογράφος Λεονίντ Μπερσίντσκι στα μέσα Μαρτίου.«Άλλοι φεύγουν γιατί δεν μπορούν να φανταστούν να ζουν κάτω από μια σοβιετικού τύπου αυταρχία στην οποία οι δυτικές κυρώσεις έχουν καταδικάσει τη Ρωσία», έγραψε.
Η -μετά την εισβολή- φυγή από τη Ρωσία είναι το τελευταίο κεφάλαιο της φυγής εκατομμυρίων που δεν αντέχουν να ζουν υπό την κυριαρχία του Πούτιν.
Από το 2000, όταν ο Ρώσος πρόεδρος εξελέγη για πρώτη φορά, έως το 2020, τέσσερα έως πέντε εκατομμύρια Ρώσοι έχουν μεταναστεύσει, σύμφωνα με έρευνα που δημοσιεύτηκε από το περιοδικό Takie Dela τον Οκτώβριο.
Τα στοιχεία βασίστηκαν σε έρευνες, επίσημα εθνικά δεδομένα από δεκάδες χώρες – από το Καζακστάν μέχρι τον Καναδά – καθώς και ρωσικά στατιστικά στοιχεία σχετικά με τον αριθμό των ατόμων που είχαν ακυρώσει την εγγραφή διαμονής τους.«Είναι χαρακτηριστικό πως στις αρχές της δεκαετίας του 2000, οι Ρώσοι μετανάστευσαν κυρίως στην Ευρώπη και τη Βόρεια Αμερική, αλλά μετά το 2014 περισσότεροι μετακόμισαν σε πρώην σοβιετικές δημοκρατίες», ανέφερε το ίδιο περιοδικό.
Το νέο κύμα Ρώσων μεταναστών είναι τεράστιο – και αυξάνεται.
Τουλάχιστον 200.000 άνθρωποι εγκατέλειψαν τη Ρωσία τις πρώτες 10 ημέρες του πολέμου στην Ουκρανία, σύμφωνα με υπολογισμούς του Κονσταντίν Σονίν, ενός ρωσικής καταγωγής οικονομολόγου στο Πανεπιστήμιο του Σικάγο.
«Είναι η τραγική έξοδος που η Ρωσία είχε να δει έναν ολόκληρο αιώνα», έγραψε ο Σονίν σε ένα tweet, όπου συνέκρινε τη συνεχιζόμενη φυγή με τη «Λευκή Μετανάστευση» που ακολούθησε την επανάσταση των Μπολσεβίκων του 1917, όταν περίπου πέντε εκατομμύρια άνθρωποι εγκατέλειψαν την πρώην ρωσική αυτοκρατορία – καταλήγοντας στη Γερμανία. , Γαλλία, Ηνωμένες Πολιτείες, Αργεντινή και Κίνα.
Μεταξύ των μεταναστών ήταν ο μυθιστοριογράφος Βλαντιμίρ Ναμπόκοφ, ο συνθέτης Ιγκόρ Στραβίνσκι και ο γεννημένος στην Ουκρανία σχεδιαστής ελικοπτέρων Ιγκόρ Σικόρσκι.
Σήμερα, η μετανάστευση είναι ταχύτερη και πολύ πιο εύκολη, ειδικά για τους “ψηφιακούς νομάδες” που μπορούν να ζήσουν σχεδόν οπουδήποτε, αρκεί να υπάρχει πρόσβαση στο διαδίκτυο και στις ηλεκτρονικές τραπεζικές συναλλαγές.
Μια έρευνα με περισσότερους από 2.000 μετανάστες που διεξήχθη στα μέσα Μαρτίου από την “OK Russians”, μια νεοεμφανιζόμενη μη κερδοσκοπική οργάνωση που βοηθά τους μετανάστες, διαπίστωσε ότι περίπου το ένα τρίτο όσων έφυγαν ήταν ειδικοί πληροφορικής, υπάλληλοι γραφείου και οι υπόλοιποι ελεύθεροι επαγγελματίες, σχεδιαστές, bloggers και δημοσιογράφοι.
Η έρευνα κατέληξε στο συμπέρασμα ότι τουλάχιστον 300.000 Ρώσοι είχαν εγκαταλείψει τη χώρα έως τις 16 Μαρτίου, κυρίως προς τη Γεωργία, την Τουρκία και την Αρμενία.
Πηγή: skai.gr
Ακολουθήστε το Skai.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις