Η 20η Μαρτίου είναι η Παγκόσμια Ημέρα Αποχής από το κρέας και με αφορμή το γεγονός, οι παρουσιαστές της πρώτης vegan εκπομπής στην Ελλάδα “My Vegan Life“, Κώστας Γωνιανάκης και Έλλη Στούρνα, μίλησαν στο Creta24, απαντώντας σε βασικές ερωτήσεις όσον αφορά στον βιγκανισμό και τον συγκεκριμένο τρόπο ζωής.
1) Παρουσιάζετε την πρώτη vegan εκπομπή στην Ελλάδα. Πως σας κάνει να νιώθετε αυτό, με δεδομένο ότι εκπροσωπείτε ένα συγκεκριμένο και ανερχόμενο ανερχόμενο lifestyle;
«Το βιγκανισμό ως τρόπο ζωής τον εκπροσωπούμε με πολλούς τρόπους τα τελευταία χρόνια στην Ελλάδα, και ακόμα περισσότερο από το 2016 όταν πραγματοποιήσαμε, μαζί με τους συνεργάτες και τις συνεργάτιδές μας, το πρώτο vegan φεστιβάλ της χώρας, το Vegan Life Festival.
Το Vegan Life Festival αποτελεί πλέον το μεγαλύτερο vegan θεσμό στην Ελλάδα, καθώς και το μεγαλύτερο vegan φεστιβάλ της Ευρώπης! Έχουμε πολλή χαρά και ενθουσιασμό που, με την υποστήριξη της τηλεόρασης CRETA, μπορέσαμε να δημιουργήσουμε και την πρώτη vegan τηλεοπτική εκπομπή στην Ελλάδα καινοτομώντας έτσι για ακόμη μία φορά στο χώρο του βιγκανισμού.
Για εμάς, άλλωστε, αυτός είναι ο τρόπος ζωής μας οπότε έχουμε ένα πολύ ισχυρό κίνητρο να κάνουμε όσα κάνουμε και ακόμη περισσότερα!»
2) Τι μηνύματα θέλετε να περάσετε μέσω της εκπομπής; Έχετε στόχο να επηρεάσετε τους τηλεθεατές ώστε να γίνουν vegan ή αρκείστε στο να μειωθεί η υπερκατανάλωση του κρέατος και των ζωικών παραγώγων;
«Η εκπομπή έχει ως πρωταρχικό στόχο την εξοικείωση του κοινού με τον όρο «vegan». Θέλουμε να σπάσουμε στερεότυπα που επικρατούν και να καταρρίψουμε μύθους. Να δείξουμε ότι ο βιγκανισμός δεν είναι μία διατροφική τάση ούτε μία διαίτα, αλλά ένας συνολικός τρόπος ζωής που εδράζεται στην ιδέα ότι μπορούμε να ζούμε χωρίς να βλάπτουμε τα ζώα.
Θέλουμε να δείξουμε τον πλούτο που υπάρχει στη μαγειρική με φυτικά τρόφιμα, και να αποδείξουμε ότι μπορούμε να είμαστε καλά και υγιείς καταναλώνοντας μόνο τροφές φυτικής προέλευσης.
Ακόμα, μέσα από τις συνεντεύξεις που παίρνουμε, θέλουμε να παρουσιάσουμε διαφορετικά πρότυπα vegan ανθρώπων που ζουν στην Ελλάδα και να περάσουμε το μήνυμα ότι οποιοδήποτε άτομο μπορεί να είναι vegan (είτε είναι αναγνωρίσιμη ηθοποιός ή επιχειρηματίας, είτε αθλητής ή αθλήτρια, διατροφολόγος, ακαδημαϊκός κ.ο.κ.), αρκεί να το θέλει.
Αφού σπάσουμε αυτούς τους μύθους και τα στερεότυπα, θα χαρούμε πολύ να μάθουμε ότι έστω κάποια άτομα ήρθαν πιο κοντά στο vegan τρόπο ζωής, με τον έναν ή τον άλλο τρόπο -ή έστω τον κατανόησαν για αρχή καλύτερα.»
3) Η Κρήτη παραδοσιακά «συνδέεται» με την κτηνοτροφία και κατ’ επέκταση την κρεατοφαγία. Ποιες είναι οι εντυπώσεις που λαμβάνετε από το κρητικό κοινό ως προς τις διατροφικές συνήθειες που εκπροσωπείτε και παρουσιάζετε;
«Για εμάς η Κρήτη είναι πάνω απ’ όλα η πατρίδα της μεσογειακής διατροφής, μίας διατροφής που έχει ως βάση της τα φυτικά τρόφιμα σε ποσοστό που αγγίζει το 92%: δηλαδή παραδοσιακά η κρητική διατροφή περιείχε τρόφιμα ζωικής προέλευσης (κρέας, ψάρι, ζώα της θάλασσας, αυγά, γαλακτοκομικά, σαλιγκάρια και προϊόντα μελισσοκομίας) μόνο κατά 8%. Η κρητική γη είναι διάσημη σε όλο τον κόσμο για τα λαχανικά, τα φρούτα, τα όσπρια, τα μανιτάρια, τα δημητριακά που παράγει.
Ποιος, άραγε, έχει επισκεφθεί κρητική ταβέρνα ή σπίτι και δεν έχει απολαύσει αγκινάρες, κουκιά, φάβα ή μαραθόπιτες, παρέα με τρυφερές τομάτες βουτηγμένες σε άφθονο ελαιόλαδο;
Κρίνουμε ότι αν το κρητικό κοινό θυμηθεί τις ρίζες της διατροφής μας, που έχουν κάνει το νησί διάσημο σε όλο τον κόσμο, θα καταλάβει ότι η κουζίνα των vegan δεν είναι τελικά τόσο μακριά όσο φανταζόμαστε, και ότι ίσως η κτηνοτροφία να μην έπρεπε να έχει τόσο υψηλή θέση στη σκέψη μας όταν ακούμε τον όρο «κρητική διατροφή».
4) Η vegan διατροφή πολύ συχνά – αν και εσφαλμένα – δίνει την εντύπωση ότι περιλαμβάνει μονάχα φρούτα και λαχανικά και ότι στερείται θρεπτικών στοιχείων, όπως σίδηρος, ασβέστιο κλπ. Τι έχετε να απαντήσετε σε αυτό;
«Η απάντηση δεν δίνεται από εμάς, αλλά από όλους τους διεθνείς φορείς υγείας και διατροφής που έχουν δημοσιεύσει εκτενείς εκθέσεις πάνω στο θέμα. Σε μία εξ αυτών, η Αμερικάνικη Διαιτολογική Εταιρεία (ADA) γράφει:
«Η θέση της Αμερικανικής Διαιτολογικής Εταιρείας είναι ότι οι κατάλληλα σχεδιασμένες χορτοφαγικές δίαιτες, συμπεριλαμβανομένων των ολικά χορτοφαγικών ή βίγκαν διατροφών, είναι υγιεινές, διατροφικά επαρκείς και μπορεί να παρέχουν οφέλη για την υγεία στην πρόληψη και τη θεραπεία ορισμένων ασθενειών. Οι καλά σχεδιασμένες χορτοφαγικές δίαιτες είναι κατάλληλες για άτομα σε όλα τα στάδια της ζωής, συμπεριλαμβανομένης της εγκυμοσύνης, της γαλουχίας, της βρεφικής ηλικίας, της παιδικής ηλικίας και της εφηβείας, καθώς και για τους αθλητές».
Μάλιστα, στην ίδια έκθεση, λίγες σειρές παρακάτω, αναφέρεται «Τα αποτελέσματα μιας ανασκόπησης που βασίζεται σε στοιχεία έδειξαν ότι η χορτοφαγική διατροφή σχετίζεται με χαμηλότερο κίνδυνο θανάτου από ισχαιμική καρδιακή νόσο. Οι χορτοφάγοι φαίνεται επίσης να έχουν χαμηλότερα επίπεδα λιποπρωτεΐνης χαμηλής πυκνότητας χοληστερόλης, χαμηλότερη αρτηριακή πίεση και χαμηλότερα ποσοστά υπέρτασης και διαβήτη τύπου 2 από τους μη χορτοφάγους.
Επιπλέον, οι χορτοφάγοι τείνουν να έχουν χαμηλότερο δείκτη μάζας σώματος και χαμηλότερα συνολικά ποσοστά καρκίνου. Χαρακτηριστικά μιας χορτοφαγικής διατροφής που μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο χρόνιων ασθενειών περιλαμβάνουν χαμηλότερη πρόσληψη κορεσμένων λιπαρών και χοληστερόλης και υψηλότερη πρόσληψη φρούτων, λαχανικών, δημητριακών ολικής αλέσεως, ξηρών καρπών, προϊόντων σόγιας, φυτικών ινών και φυτοχημικών».
5) Ποια θεωρείτε ότι είναι τα οφέλη της αυστηρά χορτοφαγικής διατροφής;
«Το πρώτο και το βασικό όφελος είναι ότι μία αυστηρά χορτοφαγική διατροφή δεν απαιτεί εκμετάλλευση και σφαγή ζώων. Τα ζώα που καταναλώνουμε, καθώς και τα ζώα που εκμεταλλευόμαστε για τα αυγά ή το γάλα τους (αλλά και όσα χρησιμοποιούμε για άλλους σκοπούς όπως είναι το δέρμα τους ή για τη διεξαγωγή πειραμάτων) καταλήγουν όλα να ζουν μία μίζερη ζωή και να θανατώνονται με βάναυσο τρόπο μόνο και μόνο για να καταναλώσουμε εμείς μία μπριζόλα, να φάμε ένα γιαούρτι ή να έχουμε δερμάτινα καθίσματα στο αυτοκίνητό μας.
Η αλήθεια είναι ότι όλα τα παραπάνω είναι σίγουρα περιττά, και μπορούμε να έχουμε μία ευτυχισμένη, άνετη και υγιή ζωή χωρίς να χρησιμοποιούμε και να θανατώνουμε εκατομμύρια ζώα κάθε χρόνο, ειδικά αν αναλογιστούμε ότι, με βάση τα διαθέσιμα στοιχεία, υπολογίζεται πως μόνο για το κρέας τους (και μόνο με βάση τις νόμιμες σφαγές) σφάζονται κάθε χρόνο 70.000.000.000 ζώα ξηράς -τα ζώα της θάλασσας είναι τόσα πολλά που ο αριθμός τους είναι μη υπολογίσιμος.
Είναι πράγματι, ανάγκη, να προκαλούμε τόσο πολύ πόνο την ίδια ώρα που μπορούμε απλώς να φάμε μία ζεστή σούπα φακές ή μία δροσερή σαλάτα με λαχανικά;
Το δεύτερο σημαντικό όφελος αφορά στην προστασία του φυσικού περιβάλλοντος, αφού η κτηνοτροφία αποτελεί αποδεδειγμένα ένα από τα κεντρικά αίτια εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου, μόλυνσης αέρα, νερού και γης, αποψίλωσης των δασών (συμπεριλαμβανομένου και του δάσους του Αμαζονίου που αποψιλώνεται για να μετατραπεί σε βοσκότοπους και να καλλιεργηθούν ζωοτροφές) και κατασπατάλησης σιτηρών, γης και υδάτινων πόρων σε πολλαπλάσιο βαθμό σε σχέση με την καλλιέργεια φυτικών τροφίμων.
Ακόμα, η κτηνοτροφία ευθύνεται σε πολύ μεγάλο βαθμό για τη μαζική εξαφάνιση ειδών (ζώων και φυτών) ενώ συνδέεται άμεσα με την εξάπλωση ασθενειών στους ανθρώπους (νόσος των πουλερικών, νόσος των «τρελών αγελάδων», νόσος των χοίρων κοκ) και παράλληλα προωθεί την αντιμικροβιακή αντοχή στα αντιβιοτικά, αφού η ευρεία χρήση τους στα κτηνοτροφικά ζώα, που γίνεται για την ταχύτερη ανάπτυξή τους και την καταπολέμηση μικροβίων που ευδοκιμούν στις κτηνοτροφικές μονάδες, έχει ως αποτέλεσμα την δημιουργία πανανθεκτικών μικροβίων.
Αυτό το γεγονός, σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, «απειλεί τα επιτεύγματα της σύγχρονης ιατρικής» και μπορεί να προκαλέσει «μία μεταβιοτική εποχή, στην οποία κοινές λοιμώξεις και μικροτραυματισμοί θα μπορούν να σκοτώσουν».
Αυτά, είναι ελάχιστα μόνο από τα προβλήματα που προκαλεί η κτηνοτροφία στα ζώα, το περιβάλλον, τις ανθρώπινες κοινωνίες και την υγεία μας. Για το λόγο αυτό, η φυτική διατροφή αποτελεί αποδεδειγμένα την καλύτερη λύση για ένα καλύτερο μέλλον για όλους μας.»
Το άρθρο “Οι παρουσιαστές της Τηλεόρασης CRETA K. Γωνιανάκης και Ε. Στούρνα μιλούν για τον vegan τρόπο ζωής στην Ελλάδα“, δημοσιεύθηκε για πρώτη φορά στο CRETA24.