Ο αρχηγός της ρωσικής Υπηρεσίας Εξωτερικής Κατασκοπείας δήλωσε σήμερα ότι η Μόσχα δεν μπορεί να αποκλείσει το ενδεχόμενο σύμφωνα με το οποίο ειδικές δυνάμεις της Δύσης βρίσκονται πίσω από την δηλητηρίαση του επικριτή του Κρεμλίνου Αλεξέι Ναβάλνι, μεταδίδει το πρακτορείο Ria.
Ο Σεργκέι Ναρίσκιν πρόσθεσε ότι οι Ρώσοι γιατροί δεν βρήκαν ενδείξεις δηλητηρίασης στον Ναβάλνι αφότου αδιαθέτησε ενώ βρισκόταν στην Σιβηρία τον περασμένο μήνα.
Οι δηλώσεις του Ναρίσκιν έγιναν μια ημέρα αφότου η Γερμανίδα Καγκελάριος Άγγελα Μέρκελ δήλωσε ότι ο Ναβάλνι δηλητηριάσθηκε με ουσία που ανήκει στην οικογένεια νευροτοξικών παραγόντων Novichoc.
Ο Ναρίσκιν αναφερόμενος στις δηλώσεις της Άγγελα Μέρκελ, δήλωσε ότι η εκδοχή του Βερολίνου για την δηλητηρίαση του Ναβάλνι δημιουργεί περισσότερα ερωτήματα από απαντήσεις.
Τόσο το πρακτορείο TASS όσο και το πρακτορείο Ria Novosti, μεταδίδουν ότι ο Σεργκέι Ναρίσκιν έκανε τις δηλώσεις αυτές σχολιάζοντας δηλώσεις του προέδρου της Λευκορωσίας Αλεξάντρ Λουκάσνεκο, ο οποίος σήμερα ισχυρίσθηκε ότι διαθέτει στοιχεία που προέκυψαν από υποκλοπή συνομιλίας μεταξύ του Βερολίνου και της Βαρσοβίας, τα οποία επιβεβαιώνουν ότι η υπόθεση της δηλητηρίασης του Ναβάλνι είναι κατασκευασμένη και ότι θα παραδώσει τα στοιχεία αυτά στην ρωσική FSB (Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Ασφαλείας).
«Εάν ο πρόεδρος Λουκασένκο το δήλωσε αυτό, σημαίνει ότι είχε τους λόγους του. Από την πλευρά μου δεν αποκλείω καθόλου κάτι τέτοιο» , δήλωσε ο Ναρίσκιν.
Ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ, σχολιάζοντας τις δηλώσεις του Λουκασένκο, δήλωσε στο πρακτορείο Ria Novosti για το ίδιο θέμα : «Ο Λουκασένκο μόλις έκανε δηλώσεις γι’ αυτό το θέμα. Είπε ότι το υλικό ( την υποκλαπείσα συνομιλία-σ.σ) θα την παραδώσει στην FSB. Αλλά στοιχεία προς το παρόν δεν υπάρχουν».
Ο Λευκορώσος πρόεδρος Αλεξάντρ Λουκασένκο είπε στον Ρώσο πρωθυπουργό Μιχαήλ Μισούστιν κατά την διάρκεια της συνάντησης τους, στο Μίνσκ ότι η στρατιωτική υπηρεσία πληροφοριών της Λευκορωσίας υπέκλεψε συνομιλία της Βαρσοβίας και του Βερολίνου, η οποία διαψεύδει τις δηλώσεις περί δηλητηρίασης του Αλεξέι Ναβάλνι.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ