Για την αυξημένη θνησιμότητα σε ροφούς, στήρες και σφυρίδες και τα εκατοντάδες ψάρια που εκβράζονται στις ακτές της Κρήτης ή παρατηρούνται ετοιμοθάνατα στην επιφάνεια της θάλασσας μίλησε στον Σκάι Κρήτης και την εκπομπής της Σώτιας Πεντεδήμου, ο ερευνητής του ΕΛΚΕΘΕ και επικεφαλής της μελέτης που διενεργείται Δρ.Παντελής Καθάριος.
Όπως είπε οι ενδείξεις παραπέμπουν στην ιογενή εγκεφαλοπάθεια και αμφιβληστροειδοπάθεια, που προκαλείται από τον ιό Betanodavirus, ο οποίος είναι ευρέως διαδεδομένος στη Μεσόγειο και προσβάλλει έντονα τα είδη της οικογένειας Epinephelidae, τα οποία εμφανίζουν αυξημένη ευαισθησία στον ιό ωστόσο σε σύγκριση με προηγούμενες χρονιές, αυτό που ανησυχεί ιδιαίτερα τους επιστήμονες είναι ότι οι καταγραφές αφορούν σε εκατοντάδες ψάρια και σε πολλές περιοχές της Κρήτης και όχι μόνο στο νομό Λασιθίου.
Την ίδια ώρα αντίστοιχες καταγραφές υπάρχουν στις Κυκλάδες, τη νότια Πελοπόννησο και αλλού με τους επιστήμονες να επιχειρούν μέσω της έρευνας να απαντήσουν αν έχουν επιδράσει και άλλοι παράγοντες στην αυξημένη θνησιμότητα και ποιοι είναι αυτοί.
Σε κάθε περίπτωση ο ερευνητής ξεκαθάρισε ότι ο ιός προσβάλλει αποκλειστικά τα ψάρια και δεν μεταδίδεται στον άνθρωπο, συνεπώς δεν υπάρχει κίνδυνος για τη δημόσια υγεία, ωστόσο, τα νεκρά ψάρια που εκβράζονται στις ακτές δεν πρέπει να καταναλώνονται, καθώς είναι πολύ πιθανό να έχουν αλλοιωθεί.
Ακούστε εδώ όσα είπε στον ΣΚΑΙ Κρήτης 92.1 ο ερευνητής του ΕΛΚΕΘΕ και επικεφαλής της μελέτης που διενεργείται Δρ. Παντελής Καθάριος:
Το άρθρο “Π. Καθάριος για νεκρά ψάρια: Η ασθένεια είναι γνωστή αλλά οι θάνατοι πολύ περισσότεροι“, δημοσιεύθηκε για πρώτη φορά στο CRETA24.