Τελευταία ενημέρωση: 10:20
Σε υποχρεωτική εκκένωση του αλιευτικού σκάφους με τους μετανάστες που έδεσε χθες στο λιμάνι της Παλαιόχωρας προχωρούν σήμερα οι αρχές.
Εκατοντάδες μετανάστες παρέμεναν στο αλιευτικό σκάφος στο λιμάνι της Παλαιόχωρας, αρνούμενοι να κατέβουν από το πλοίο και ζητώντας από τις Ελληνικές αρχές την επιδιόρθωση της βλάβης στο αλιευτικό, ώστε να συνεχίσουν το ταξίδι τους προς την Ιταλία, που ήταν και ο προορισμός τους. Σύμφωνα με πληροφορίες μάλιστα, προκειμένου να ασκήσουν μεγαλύτερες πιέσεις δεν επιτρέπουν σε περίπου 40 γυναίκες και παιδιά να αποβιβαστούν από το πλοίο.
Σύμφωνα με τον Πρόεδρο του Τμήματος Χανίων του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού Στέλιο Καλαϊτζάκη, ο οποίος μίλησε στον ΣΚΑΪ Κρήτης 92,1 και την Φαίη Σφακιωτάκη, μετά από διαπραγματεύσεις με τους άνδρες του Λιμενικού και της αστυνομίας και με την κακοκαιρία να «χτυπά» την περιοχή, οι μετανάστες πείστηκαν να κατέβουν από το πλοίο.
Αργά τη νύχτα ολοκληρώθηκε η επιχείρηση μεταφοράς όσων αποβιβάστηκαν, στο λιμάνι Τηγάνι της Παλαιόχωρας, οι οποίοι φιλοξενήθηκαν στο επιβατηγό πλοίο Σαμαριά.
Οι μετανάστες που αποβιβάστηκαν από το αλιευτικό είναι 204, ενώ περίπου άλλοι τόσοι παραμένουν στο πλοίο, με τον ακριβή αριθμός τους να παραμένει αδιευκρίνιστος. Ανάμεσα στους μετανάστες βρίσκονται 21 παιδιά και 23 γυναίκες.
Λιμεναρχείο και αστυνομία χειρίζονται το περιστατικό και προσπαθούν να πείσουν τους μετανάστες αν αποβιβαστούν, καθώς η κακοκαιρία έχει ήδη κάνει την εμφάνισή της στην περιοχή.
Οι τοπικές αρχές φροντίζουν για την σίτιση των μεταναστών και στα δύο πλοία, ενώ σήμερα αναμένεται να φτάσει στην περιοχή ένα κοντέινερ ανθρωπιστική βοήθεια από την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ.
Επιστολή Μηταράκη στην Κομισιόν για τους πρόσφυγες που διασώθηκαν στην Κρήτη
Υπενθυμίζεται ότι κατεπείγουσα επιστολή στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή απέστειλε, την Τρίτη, ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου, Νότης Μηταράκης, ζητώντας η ΕΕ να επέμβει άμεσα για μετεγκατάσταση των μεταναστών που διασώθηκαν νοτίως της Κρήτης.
Με αφορμή το ναυάγιο, στο οποίο σύμφωνα με τις νεότερες αναφορές που επικαλείται το υπουργείο εμπλέκονται 400 μετανάστες, ο κ. Μηταράκης επισημαίνει στους παραλήπτες της επιστολής Μαργαρίτη Σχοινά, αντιπρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, και Ίλβα Γιόχανσον, Επίτροπο Εσωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ, ότι οι χώρες πρώτης υποδοχής στην ΕΕ δεν είναι εφικτό να σηκώνουν το ολοένα αυξανόμενο βάρος της μεταναστευτικής κρίσης το οποίο είναι δυσανάλογο των δυνατοτήτων τους.
Ο κ. Μηταράκης τέλος, επισημαίνει ότι «ζητάμε από την Επιτροπή να αναλάβει αμέσως και να συντονίσει μια πρωτοβουλία μετεγκατάστασης» έτσι ώστε να διασφαλιστεί ότι «η ευθύνη για τη διάσωση ζωών στη θάλασσα μοιράζεται δικαίως μεταξύ των κρατών μελών».
Το άρθρο “Παλαιόχωρα: Υποχρεωτική εκκένωση του αλιευτικού – Οδηγούνται στο «Σαμαριά» και οι υπόλοιποι μετανάστες“, δημοσιεύθηκε για πρώτη φορά στο CRETA24.