Στα Χανιά βρέθηκε το Σάββατο ο πρώην Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος, ο οποίος έδωσε το «παρών» σε ημερίδα με θέμα τις Γερμανικές Επανορθώσεις στις εγκαταστάσεις της Ορθόδοξης Ακαδημίας Κρήτης.
«Είμαστε εδώ για να κάνουμε πράξη το «δεν ξεχνάμε, ποτέ ξανά» για το Κατοχικό Δάνειο και τις λοιπές αποζημιώσεις εναντίον της Γερμανίας. Και τονίζω ότι αυτές οι διεκδικήσεις μας δεν σημαίνουν ότι ζητάμε εκδίκηση, γιατί εμείς οι Έλληνες την έννοια της εκδίκησης δεν την είχαμε ποτέ», σημείωσε ο κ. Παυλόπουλος.
«Ζητάμε δικαιοσύνη και δικαίωση», τόνισε ο πρώην Πρόεδρος της Δημοκρατίας και επεσήμανε πως «οι απαιτήσεις μας είναι νομικώς ενεργές και δικαστικών επιδιώξιμες. Σε αυτό δεν πρόκειται να υποχωρήσουμε ποτέ και αυτό αναγνωρίζεται και από την ίδια τη Γερμανία, αν λάβουμε υπόψη ποια είναι η άποψη της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων της Ομοσπονδιακής Βουλής της Bundestag».
Ο κ Παυλόπουλος σημείωσε ότι «η Γερμανία θέλει να επιβάλει στους άλλους τη νομιμότητα και η ίδια δεν την τηρεί» και συμπλήρωσε «είμαστε εδώ για να την υπενθυμίζουμε ότι η δικαιοσύνη δεν μπορεί να είναι επιλεκτική. Όσο δεν το κάνει είναι υπόλογη όχι μόνο απέναντι στη διεθνή κοινότητα αλλά και στον ίδιο τον ευρωπαϊκό νομικό πολιτισμό».
Μιλώντας στην ημερίδα που συνδιοργάνωσαν ο Δήμος Πλατανιά και η Ορθόδοξη Ακαδημία Κρήτης, με την υποστήριξη της Περιφέρειας Κρήτης και της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων, υπό την αιγίδα της Ιεράς Επαρχιακής Συνόδου της Εκκλησίας της Κρήτης, ο Δήμαρχος Καλαβρύτων & Πρόεδρος των Μαρτυρικών Χωριών, Θανάσης Παπαδόπουλος, σημείωσε ότι τέτοιες εκδηλώσεις κρατάνε ζωντανή τη μνήμη.
«Η Γερμανία οφείλει να πληρώσει στην Ελλάδα όσα χρωστάει στην χώρα μας από την περίοδο εκείνη της Κατοχής. Συνεχίζουμε να διεκδικούμε. Ζητούμε να πάμε στο δικαστήριο της Χάγης, έτσι ώστε να δικαστεί εκεί η υπόθεση των αποζημιώσεων γιατί σήμερα την μπλοκάρει η Γερμανία με διάφορους τρόπους στα διάφορα δικαστήρια που έχουμε φτάσει», ανέφερε.
Ο πρώην Υπουργός Νικόλαος Χριστοδουλάκης, αναφέρθηκε στις ασύλληπτου μεγέθους ζημιές που υπέστη η Ελλάδα από τους ναζί στον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο. «Μόνο ένα πολύ μικρό κλάσμα από αυτές τις ζημιές επιστράφηκε ως αποζημίωση στη χώρα μας. Οι οφειλές που έχει η Γερμανία προς τη χώρα μας είναι δυσθεώρητες και ακόμα ανικανοποίητες», σημείωσε.
«Το Κατοχικό Δάνειο είναι ακόμα διεκδικήσιμο με βάση τους τρέχοντες όρους χρηματοπιστωτικής συναλλαγής και τους κανόνες που εφαρμόζονται σε ανάλογες περιπτώσεις και μπορεί να αποτελέσει την αφετηρία για άλλες διεκδικήσεις πολύ μεγαλύτερες σε σχέση με τις καταστροφές και το ανθρώπινο δυναμικό που εκτελέστηκε ή εξανδραποδίστηκε. Χρειάζεται ένας συντονισμός και μια διαρκής υπενθύμιση σε όλα τα διεθνή φόρα γι’ αυτές τις διεκδικήσεις και κυρίως χρειάζονται συμμαχίες σε διεθνές επίπεδο», υπογράμμισε ο π. υπουργός και πρόσθεσε ότι μια χώρα που θα μπορούσε να βοηθήσει σε αυτή την κατεύθυνση είναι η Πολωνία, όπως και η πρώην Γιουγκοσλαβία, έτσι ώστε να δημιουργηθεί ένα μέτωπο στην Ευρώπη που θα ήταν πιο αποτελεσματικό.
Στην εκδήλωση, χαιρετισμό εκ μέρους του Προέδρου της Βουλής των Ελλήνων απηύθυνε ο Αλέξανδρος Μαρκογιαννάκης.
Ο βουλευτής Χανίων τόνισε ότι η υπόθεση του κατοχικού δανείου και των αποζημιώσεων παραμένουν ανοιχτά θέματα για τις ελληνικές κυβερνήσεις, σημειώνοντας τα εξής:
«Οι πάγιες θέσεις της Ελλάδας γύρω από αυτό το ζήτημα βασίζονται στη διεθνή νομιμότητα και στα επιχειρήματα του διεθνούς δικαίου. Αυτό επαναλαμβάνουν σταθερά οι ελληνικές κυβερνήσεις και αυτό τόνισε και ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης κατά την πρόσφατη επίσκεψη του Γερμανού Προέδρου στη Αθήνα, τον περασμένο Οκτώβριο.
Η διεκδίκηση των αποζημιώσεων και του κατοχικού δανείου από την ελληνική πλευρά φυσικά και δεν αποτελεί απλώς ζήτημα οικονομικής αποζημίωσης. Είναι ταυτόχρονα ζήτημα ηθικής αναγνώρισης των δεινών που υπέστη ο ελληνικός λαός κατά τη διάρκεια της κατοχής και ιστορικής δικαίωσης για τα θύματα των θηριωδιών και τις οικογένειές τους. Η ιστορική μνήμη και όχι η λήθη είναι ο θεμελιώδης πυλώνας για την οικοδόμηση μιας κοινής ευρωπαϊκής πορείας και επομένως η επίλυση του ζητήματος των αποζημιώσεων και του κατοχικού δανείου είναι μέρος αυτής της προσπάθειας».
Το άρθρο “Παυλόπουλος από τα Χανιά για Γερμανικές αποζημιώσεις | «Ζητάμε δικαιοσύνη και δικαίωση»“, δημοσιεύθηκε για πρώτη φορά στο CRETA24.