Η γυναίκα που έχει γίνει γνωστή ως Babushka Z – «γιαγιά» στα ρωσικά και το Z από το γράμμα που συχνά ζωγραφίζεται στα ρωσικά τεθωρακισμένα οχήματα – εκνευρίζεται όταν βλέπει τα καρέ της που έχουν γίνει viral και κάνει λόγο για παρεξήγηση.
To στιγμιότυπο μιας ηλικιωμένης Ουκρανής που κρατά μια κόκκινη σοβιετική σημαία έχει γίνει το πιο απροσδήτο σύμβολο προπαγάνδας του Κρεμλίνου, αφού ένα βίντεο από τη συνάντησή της με Ουκρανούς στρατιώτες έγινε viral.
Το BBC εντόπισε την γιαγιά του βίντεο, που έγινε γνωστή στα σόσιαλ μίντια ως “Babushka Z” για να προσπαθήσει να αποκαλύψει την αλήθεια πίσω από το περιστατικό.
“Δεν νομίζω ότι πρέπει να με δοξάσουν. Είμαι απλώς μια αγρότισσα. Δεν καταλαβαίνω γιατί έχω γίνει διασημότητα.“
Not any old Z. THE Babushka Z. Show some respect, you ingrate.https://t.co/FE0iu0nBCt
— Dennis (@JohnLukeGodard) June 13, 2022
Η γυναίκα που έχει γίνει γνωστή ως Babushka Z – «γιαγιά» στα ρωσικά και το Z από το γράμμα που συχνά ζωγραφίζεται στα ρωσικά τεθωρακισμένα οχήματα – εκνευρίζεται όταν το BBC δείχνει τα καρέ της που έχουν γίνει viral.
«Δεν έχω δει ποτέ τίποτα από όλα αυτά», λέει.
Το βίντεο την δείχνει να περπατά προς δύο Ουκρανούς στρατιώτες κρατώντας μια κόκκινη σοβιετική σημαία.
Οι στρατιώτες λένε ότι έφτασαν να βοηθήσουν και να της προσφέρουν ένα σακουλάκι με φαγητό. Στη συνέχεια της αρπάζουν τη σημαία, τη ρίχνουν στο έδαφος και την πατούν.Έτσι η γυναίκα, νιώθοντας προσβολή, τους δίνει πίσω το φαγητό.
«Οι γονείς μου πέθαναν για αυτή τη σημαία στον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο», λέει αγανακτισμένη.
Babushka Z: The woman who became a #Russian #propaganda icon https://t.co/GUpskSLQVT
— Lars-Marten Nagel (@lmn80) June 15, 2022
Για το Κρεμλίνο, αυτό το στιγμιότυπο ήταν χρυσός. Η ρωσική προπαγάνδα σπάνια μπορεί να επικεντρωθεί σε άτομα και έβλεπαν αυτή τη γυναίκα ως ένα σπάνιο παράδειγμα Ουκρανού που μετάνιωσε για την κατάρρευση της Σοβιετικής Ένωσης και θεωρούσε τους Ρώσους απελευθερωτές.
Οι περισσότεροι Ουκρανοί -ακόμη και στις ρωσόφωνες περιοχές- δεν βλέπουν με καλό μάτι την εισβολή των Ρώσων, έτσι το επίμαχο καρέ αποτέλεσε την ιδανική ευκαιρία προς εκμετάλλευση από το Κρεμλίνο που πάσχιζε να διασπείρει στην κοινή γνώμη την αντίληψη ότι οι ενέργειές της Ρωσίας έχουν υποστήριξη από τους ντόπιους.
Η μηχανή προπαγάνδας του Κρεμλίνου έπιασε δουλειά. Μέσα σε λίγες μέρες, η εικόνα της – μια αναδρομή σε μια στερεότυπη αγρότισσα της σοβιετικής εποχής με την ορθόδοξη μαντίλα της, τις μπότες από τσόχα και τη χοντρή φούστα – άρχισε να εμφανίζεται παντού, από τη Μόσχα και τη Σιβηρία μέχρι το νησί Σαχαλίνη στην Άπω Ανατολή.
Έχει αναπαραχθεί σε τοιχογραφίες, πλακάτ, καρτ ποστάλ, γλυπτά και αυτοκόλλητα εώς και διακοσμητικά για προφυλακτήρες.
Τραγούδια και ποιήματα της έχουν αφιερωθεί. Ρώσοι αξιωματούχοι αποκάλυψαν ακόμη και ένα άγαλμά της στη Μαριούπολη, την ουκρανική πόλη που έχει βομβαρδιστεί ολοσχερώς.
Μέχρι πρόσφατα, κανείς δεν γνώριζε την πραγματική ταυτότητα της Babushka Z. Στην πραγματικότητα, κανείς δεν ήταν σίγουρος αν ήταν καν υπαρκτή.
Αλλά είναι. Το όνομά της είναι Άννα Ιβάνοβνα και ζει στο Velyka Danylivka, ένα χωριό κοντά στο Χάρκοβο στη βορειοανατολική Ουκρανία με τον σύζυγό της, τα σκυλιά, τις γάτες και τα κουνέλια της.
Η ζωηρή 69χρονη δείχνει έκπληκτη όταν βλέπει τις φωτογραφίες από το άγαλμα που είναι φτιαγμένο τια εκείνη. «Φαίνομαι πραγματικά τόσο μεγάλη;», ρωτάει.
Αλλά η ιστορία της είναι πολύ διαφορετική από την εικόνα που ζωγραφίζουν τα ρωσικά μέσα ενημέρωσης. Δεν υποστηρίζει τον πόλεμο.
“Πώς μπορώ να υποστηρίξω το γεγονός ότι οι ανθρωποί μου πεθαίνουν;”, διερωτάται και προσθέτει πως “Τα εγγόνια και τα δισέγγονά μου αναγκάστηκαν να πάνε στην Πολωνία. Ζούμε μέσα στον φόβο και τον τρόμο“.
Γιατί λοιπόν η Άννα υποδέχτηκε τους στρατιώτες με σοβιετική σημαία; Λέει ότι η κίνησή της παρεξηγήθηκε. Ισχυρίζεται ότι μπέρδεψε τους δύο Ουκρανούς στρατιώτες που της πρόσφεραν φαγητό με Ρώσους στρατιώτες.
“Ήμουν απλώς χαρούμενη που οι Ρώσοι δεν μας πολεμούσαν. Ήμουν χαρούμενη που θα ενωνόμασταν ξανά”, λέει.
Babushka Z is reinforcing. Could be a game changer. pic.twitter.com/xvYN3gnkcF
— Buster the Dawg (@BustertheDawg2) June 15, 2022