Δεσμεύθηκε ότι εντός των πρώτων 100 ημερών μιας κυβέρνησης Εργατικών θα παρουσιαστεί ένα «σχέδιο πράσινης ευημερίας», που θα δώσει ώθηση σε πράσινες βιομηχανίες σε όλη τη χώρα
Λονδίνο, Θανάσης Γκαβός
Ως κόμμα που προσφέρει ελπίδα για ένα καλύτερο μέλλον, ένα όραμα πράσινης ανάπτυξης και τη σταθερότητα που έχει κλονιστεί από τις κυβερνήσεις των Συντηρητικών επιχείρησε να παρουσιάσει τους Εργατικούς ο ηγέτης τους σερ Κιρ Στάρμερ, στην ομιλία με την οποία έκλεισε το συνέδριο του κόμματος της βρετανικής αξιωματικής αντιπολίτευσης στο Λίβερπουλ.
Ο 60χρονος πολιτικός αρχικά επέκρινε δριμύτατα τις κυβερνήσεις των Συντηρητικών την τελευταία 12ετία για την κακή κατάσταση του συστήματος υγείας NHS που «δεν έχει απλά γονατίσει, αλλά βρίσκεται με τα μούτρα στο πάτωμα», για τον «στραγγαλισμό» της ελπίδας και της φιλοδοξίες των σκληρά εργαζομένων πολιτών, για την αθέτηση των κανόνων της πανδημίας και για την προτεραιότητα που έδωσε η Λιζ Τρας στην ελάφρυνση φόρων για το πλουσιότερο 1% του πληθυσμού.
Επανέλαβε ότι μια κυβέρνηση των Εργατικών θα χρηματοδοτήσει τη στήριξη προς τους πολίτες για την αντιμετώπιση της ενεργειακής ακρίβειας με έκτακτο φόρο στα υπερκέρδη των εταιρειών ενέργειας, κάτι που η Συντηρητική κυβέρνηση έχει απορρίψει.
Εμμένοντας στη θεματική της κακής οικονομικής διαχείρισης από τους Τόρις, ο κ. Στάρμερ σχολίασε ότι «όχι μόνο δεν έφτιαξαν την οροφή όταν ο ήλιος έλαμπε, όπως είχαν πει, αλλά ξερίζωσαν θεμέλια, έσπασαν τα παράθυρα και για να είναι σίγουροι ξήλωσαν και τις πόρτες». Σχολίασε δε σκωπτικά ότι οι Συντηρητικοί τελικά πιστεύουν στην αναδιανομή του πλούτου, μόνο που το κάνουν με κατεύθυνση από τους φτωχούς προς τους πλούσιους.
Είπε ότι η κρίση του κόστους διαβίωσης προφανώς οφείλεται στον πόλεμο στην Ουκρανία, αλλά κατηγόρησε τους Συντηρητικούς ότι χρησιμοποίησαν τον πόλεμο ως δικαιολογία. «Δεν απαγόρευσε ο πόλεμος τα χερσαία αιολικά πάρκα, τη μόνωση των σπιτιών ή δεν καθυστέρησε την ανάπτυξη της πυρηνικής ενέργειας – οι Τόρις το έκαναν», σχολίασε.
Διαβεβαίωσε δε για τη στήριξη μιας Εργατικής κυβέρνησης προς την Ουκρανία και για την προσήλωση στο ΝΑΤΟ, έδωσε έμφαση στη στήριξη των δημοσίων υπηρεσιών στο επίπεδο που χρειάζονται και τόνισε πολλές φορές πως προτεραιότητα θα είναι η αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής, κάτι που αποτέλεσε βασικό θέμα της ομιλίας του.
Δεσμεύθηκε ότι εντός των πρώτων 100 ημερών μιας κυβέρνησης Εργατικών θα παρουσιαστεί ένα «σχέδιο πράσινης ευημερίας», που θα δώσει ώθηση σε πράσινες βιομηχανίες σε όλη τη χώρα και θα δημιουργήσει σε βάθος χρόνου πάνω από 1 εκατομμύριο θέσεις εργασίας.
Επανέλαβε δε την πρόθεση σύστασης ενός Ταμείου Εθνικού Πλούτου, αλλά ανήγγειλε και την πρόθεση σύστασης μιας νέας κρατικής εταιρείας ενέργειας (Great British Energy) με σκοπό την παραγωγή πράσινης ενέργειας, ώστε να γίνει η χώρα μία «υπερδύναμη καθαρής ενέργειας». Στόχος, όπως είπε, είναι να παράγει η χώρα το 100% των αναγκών της σε ηλεκτρικό ρεύμα από καθαρές πηγές ενέργειας ως το 2030.
Ο κ. Στάρμερ παρατήρησε δε ότι «είναι δυνατόν να κυβερνήσει κανείς με ακεραιότητα αντί διχάζοντας». Με τους συνέδρους να τον διακόπτουν τουλάχιστον δέκα φορές χειροκροτώντας όρθιοι, ο ηγέτης του Εργατικού Κόμματος είπε ότι θέλει να δώσει «πίσω σε τούτη τη χώρα την αυτοπεποίθηση και το μέλλον της».
Σημείωσε ότι μια κυβέρνηση υπό τον ίδιο θα δανειζόταν μόνο για επενδύσεις προς το μακροπρόθεσμο όφελος της χώρας και ότι για τη διασφάλιση της συνετής διαχείρισης του δημοσίου χρήματος οι Εργατικοί θα συστήσουν ως κυβέρνηση ένα Γραφείο Απόδοσης Χρημάτων. Υποσχέθηκε δε στήριξη στις επιχειρήσεις για επενδύσεις στην καινοτομία και στις νέες τεχνολογίες.
Ξεκαθάρισε επίσης ότι οι Εργατικοί δεν αμφισβητούν το Brexit, αλλά θέλουν να το κάνουν να λειτουργήσει με τρόπο που δεν έχουν καταφέρει οι Συντηρητικοί.
Το γενικό πλαίσιο της ομιλίας του αφορούσε την προσπάθεια να πέσει ότι το κόμμα έχει αλλάξει από την εποχή του Τζέρεμι Κόρμπιν, μετακινούμενο ξανά από τα αριστερά του πολιτικού φάσματος προς το κέντρο, με χαρακτηριστική τη φράση του «πρώτα η χώρα, μετά το κόμμα». Χρησιμοποίησε δε τη φράση του Τόνι Μπλερ από το 1997, ότι δηλαδή το Εργατικό Κόμμα είναι «η πολιτική πτέρυγα του βρετανικού λαού».
Πηγή: skai.gr
Διαβάστε τις Ειδήσεις σήμερα και ενημερωθείτε για τα πρόσφατα νέα.
Ακολουθήστε το Skai.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.