Λονδίνο: Θανάσης Γκαβός
Έτοιμη να προβεί στην εξαιρετικά αμφιλεγόμενη μονομερή ακύρωση του Πρωτοκόλλου για τη Βόρεια Ιρλανδία που περιλαμβάνεται στη συμφωνία αποχώρησης από την ΕΕ μοιάζει να είναι η βρετανική κυβέρνηση.
Το πρωτόκολλο, που έχει υπογράψει η κυβέρνηση Τζονσον, έχει εισαγάγει ελέγχους σε προϊόντα που διακινούνται από τη Μεγάλη Βρετανία προς τη Βόρεια Ιρλανδία, ώστε να μπορούν οι επιχειρήσεις εκεί να συνεχίσουν να ακολουθούν τους κανόνες της ενιαίας αγοράς της ΕΕ και να αποφευχθούν τα σκληρά σύνορα με τη Δημοκρατία της Ιρλανδίας.
Οι έλεγχοι αυτοί σύμφωνα με το Λονδίνο και με τους Ενωτικούς στη Βόρεια Ιρλανδία δεν είναι ούτε βιώσιμοι ούτε πρακτικοί και παράλληλα υπονομεύουν την ακεραιότητα του Ηνωμένου Βασιλείου.
Η βρετανική πλευρά έχει προτείνει αλλαγές οι οποίες ωστόσο δεν γίνονται δεκτές από την ΕΕ, όπως και οι ευρωπαϊκές προτάσεις απορρίπτονται από το Λονδίνο. Αυτή η αγεφύρωτη διαφωνία επιβεβαιώθηκε σε πρωινή επικοινωνία της Υπουργού Εξωτερικών Λιζ Τρας με τον αρμόδιο Αντιπρόεδρο της Κομισιόν Μάρος Σέφτσοβιτς.
Η κα Τρας επισήμανε πως το πρωτόκολλο έχει καταστεί το μεγαλύτερο εμπόδιο στο σχηματισμό τοπικής κυβέρνησης στη Βόρεια Ιρλανδία, καθώς το Δημοκρατικό Ενωτικό Κόμμα αρνείται να συμμετάσχει στη νέα συγκυβέρνηση με το Σιν Φέιν αν δεν «διορθωθούν» τα προβλήματα που δημιουργεί το πρωτόκολλο.
Η κα Τρας είπε επίσης στο συνομιλητή της πως οι ευρωπαϊκές προτάσεις «μας πηγαίνουν πίσω» καθώς εισαγάγουν περισσότερους ελέγχους και γραφειοκρατία.
Σύμφωνα με το Foreign Office, ο κ. Σέφτσοβιτς είπε πως δεν υπάρχει περιθώριο εισαγωγής νέων προτάσεων εκ μέρους του. Η κα Τρας απάντησε εκφράζοντας τη λύπη της για αυτό.
Σημείωσε πως η κατάσταση στη Βόρεια Ιρλανδία είναι «ζήτημα εσωτερικής ειρήνης και ασφάλειας για το Ηνωμένο Βασίλειο» και προειδοποίησε πως αν η ΕΕ δεν επιδείξει «ευελιξία» για την επίλυση των ζητημάτων που ανακύπτουν, τότε ως υπεύθυνη κυβέρνηση η βρετανική «δε θα έχει επιλογή από το να δράσει».
Αυτή η προειδοποίηση της κ. Τρας εκλαμβάνεται ως σαφής ένδειξη της πρόθεσης του Λονδίνου να ακυρώσει μονομερώς το πρωτόκολλο, ανοίγοντας διάπλατα την προοπτική ενός εμπορικού πολέμου με την ΕΕ.
Η προοπτική αυτή έχει έρθει ήδη πιο κοντά μετά από τη γνωμοδότηση της Γενικής Εισαγγελέως Σουέλα Μπρέιβερμαν που αποκαλύπτουν οι Times η οποία δίνει το νομικό πράσινο φως στον Πρωθυπουργό Μπόρις Τζόνσον να προβεί σε αυτή την αμφιλεγόμενη μονομερή κίνηση.
Η ένθερμη υποστηρίκτρια του Brexit κα Μπρέιβερμαν, ο ρόλος της οποίας συνιστά κυβερνητικό πόστο και την καθιστά μέλος του υπουργικού συμβουλίου, φέρεται σύμφωνα με την εφημερίδα να έχει αποφανθεί πως η μονομερής κίνηση δικαιολογείται λόγω της «δυσανάλογης και παράλογης» εφαρμογής του Πρωτοκόλλου Βόρειας Ιρλανδίας εκ μέρους της ΕΕ.
Στη γνωμοδότησή της επισημαίνει ακόμα ότι το πρωτόκολλο απειλεί την ειρηνευτική συμφωνία της Μεγάλης Παρασκευής πυροδοτώντας κοινωνική αναταραχή στη Βόρεια Ιρλανδία.
Σύμφωνα με άλλα δημοσιεύματα, η βρετανική κυβέρνηση έχει ήδη αρχίσει να συντάσσει το νομοσχέδιο που θα επιτρέψει την άρση ισχύος των προνοιών του πρωτοκόλλου.
Σύμφωνα με την Telegraph, η κα Τρας έχει δώσει τελεσίγραφο 72 ωρών στις Βρυξέλλες για να αποδεχθεί τις βρετανικές προτάσεις, ειδάλλως τη Δευτέρα αναμένεται να οριστικοποιηθεί η απόφαση για κατάθεση του νομοσχεδίου στη Βουλή των Κοινοτήτων, κάτι που θα γίνει πιθανώς την Τρίτη.
Πηγή: skai.gr
Ακολουθήστε το Skai.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις