«Παντελής αδιαφορία καταγράφεται από την πλευρά των αρμοδίων Υπουργών Παιδείας & Θρησκευμάτων, Οικονομικών και Εσωτερικών» όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση, σχετικά με τον κίνδυνο αποκλεισμού από τον ενιαίο πίνακα, μεγάλου αριθμού υποψηφίων εκπαιδευτικών, που συμμετείχε στη διαδικασία της προκήρυξης 1ΓΕ/2019 του ΑΣΕΠ, εξαιτίας διαφόρων τεχνικών δυσλειτουργιών του συστήματος κατά τη διαδικασία πληρωμής του παραβόλου.
Μετά την σχετική ερώτηση προς τους αρμοδίους Υπουργούς στις αρχές Ιουλίου και η οποία δεν έχει απαντηθεί μέχρι σήμερα, κατατέθηκε τροπολογία που επιλύει το πρόβλημα, στο νομοσχέδιο «Εκσυγχρονισμός της ιδιωτικής εκπαίδευσης και άλλες επείγουσες διατάξεις αρμοδιότητας Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων», με πρωτοβουλία του πρώην Υπουργού Παιδείας Νίκου Φίλη με την συνυπογραφή του βουλευτή Ηρακλείου ΣΥΡΙΖΑ Σωκράτη Βαρδάκη.
Ειδικότερα, με τις διατάξεις του ν. 4589/2019 καθιερώθηκε για πρώτη φορά η διαδικασία προκήρυξης, μέσω Α.Σ.Ε.Π., των θέσεων εκπαιδευτικών πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, μελών Ε.Ε.Π. και Ε.Β.Π. καθώς και η κάλυψη λειτουργικών αναγκών της πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης.
Με τις ως άνω διατάξεις προβλέφθηκε, ότι το σύνολο των ως άνω θέσεων θα καλύπτονται με βάση τους πίνακες κατάταξης, τόσο μέσω μονίμων διορισμών όσο και μέσω της πρόσληψης αναπληρωτών. Δυνάμει των διατάξεων αυτών εξεδόθη και η υπ’ αρ. 1ΓΕ/2019 προκήρυξη του Α.Σ.Ε.Π., που αφορά στη διαδικασία κατάταξης με σειρά προτεραιότητας, υποψήφιων εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας, κλάδων ΠΕ60, ΠΕ70 και ΠΕ73, και Δευτεροβάθμιας, κλάδου ΠΕ79, Γενικής Εκπαίδευσης, κατά κλάδο και ειδικότητα, καθώς και ανά μουσική ειδίκευση, κατηγορίας Π.Ε..
Στο πλαίσιο της επεξεργασίας των αιτήσεων, που υποβλήθηκαν προέκυψε σημαντικός αριθμός υποψηφίων, που αποκλείστηκαν από την διαδικασία λόγω τεχνικών προβλημάτων, δυσλειτουργιών του συστήματος και ασαφειών, που προέκυψαν κατά την διαδικασία έκδοσης και πληρωμής των παραβόλων αξίας 3 €, που έπρεπε να συνυποβληθούν με την αίτηση κάθε υποψηφίου.
Επισημαίνεται ότι από τους προσωρινούς πίνακες της 1ΓΕ/2019 προκήρυξης απορρίπτονται 2316 υποψήφιοι εκπαιδευτικοί, εκ των οποίων 1837 υποψήφιοι με την αιτιολογία της «μη καταβολής παραβόλου». Ο μεγάλος αριθμός απορριφθέντων υποψηφίων καταδεικνύει τον άδικο, ενδεχόμενο, αποκλεισμό τους, γεγονός που έχει στηλιτευτεί από θεσμικούς φορείς εκπροσώπησης των εκπαιδευτικών, και εν γένει των δημοσίων υπαλλήλων.
Ζήτημα με την προσκόμιση του παραβόλου είχε δημιουργηθεί και στις προκηρύξεις 1ΕΑ/2019, 2ΕΑ/2019 και 3ΕΑ/2019 του Α.Σ.Ε.Π., για το οποίο οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ είχαν καταθέσει σχετική τροπολογία στο σχέδιο νόμου του Υπουργείου Οικονομικών «Πρόγραμμα παροχής εγγύησης σε τιτλοποιήσεις πιστωτικών ιδρυμάτων».
Στο πλαίσιο αυτό, η παρούσα διάταξη, καθίσταται δικαιολογημένη και αναγκαία, αφού με τον τρόπο αυτό αντιμετωπίζονται ασάφειες και αστοχίες, που παρατηρήθηκαν και οι οποίες οδήγησαν μεγάλο αριθμό υποψηφίων σε αποκλεισμούς, οι οποίοι, σύμφωνα με όσα προεκτάθηκαν, οδηγούν σε αποκλεισμό των υποψηφίων ουσιαστικά για διάστημα συνολικά τριών (3) ετών, κατά την διάρκεια των οποίων δεν δύνανται να προσληφθούν.
Με την προτεινόμενη τροπολογία, οι αιτήσεις, που υποβλήθηκαν στα πλαίσια της προκήρυξης 1ΓΕ/2019 του Α.Σ.Ε.Π. χωρίς να συνοδεύονται από νομίμως εκδοθέν παράβολο δημοσίου Ταμείου, θεωρούνται έγκυρες και λαμβάνονται υποχρεωτικά υπόψη από το Α.Σ.Ε.Π. για την έκδοση των οριστικών αποτελεσμάτων της ως άνω προκήρυξης, εφόσον οι υποψήφιοι εντός μηνός από την δημοσίευση του παρόντος (νομοσχεδίου για την Ιδιωτική Εκπαίδευση), εκδώσουν και προσκομίσουν με αίτησή τους, ισόποσο παράβολο, ασχέτως ημερομηνίας εκδόσεως και εξόφλησης αυτού.
Με αφορμή την κατάθεση της τροπολογίας ο κ. Βαρδάκης δήλωσε: «Για δεύτερη φορά σε λίγους μήνες, ένα παράβολο αξίας 3 ευρώ, προκαλεί σοβαρά προβλήματα στη διαδικασία σύνταξης πινάκων του ΑΣΕΠ, θέτοντας εκτός διαδικασίας χιλιάδες εκπαιδευτικούς που διαθέτουν όλα τα κατάλληλα προσόντα. Σε καμία περίπτωση οι δυσλειτουργίες στο σύστημα δεν θα πρέπει να οδηγούν τους υποψηφίους σε απόγνωση, καθώς αυτοί κινδυνεύουν με αποκλεισμό από τους επικείμενους διορισμούς. Στα πλαίσια της χρηστής διοίκησης και της αρχής της δικαιολογημένης εμπιστοσύνης του διοικούμενου απέναντι στην διοίκηση, το κράτος οφείλει να επιλύσει άμεσα το προκείμενο πρόβλημα, κάνοντας δεκτή την τροπολογία των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ».