Λονδίνο, Θανάσης Γκαβός
Σε «επανεξέταση και ενδυνάμωση» μέχρι το τέλος του 2022 των εθνικών στόχων μείωσης της εκπομπής ρύπων έως το 2030, καλεί τις κυβερνήσεις το σχέδιο συμφωνίας της κλιματικής διάσκεψης COP26 που διεξάγεται στη Γλασκώβη.
Το επτασέλιδο έγγραφο ζητά επίσης από τις χώρες να υποβάλουν εντός του επόμενου έτους σχέδια και συγκεκριμένες πολιτικές που θα οδηγούν σε κατά συμψηφισμό μηδενική εκπομπή ρύπων έως το 2050, όπως είναι ο στόχος που έχουν θέσει οι επιστήμονες για να συγκρατηθεί η αύξηση της θερμοκρασίας του πλανήτη στον ενάμιση βαθμό Κελσίου.
Οι κυβερνήσεις καλούνται επιπλέον να επιταχύνουν την κατάργηση της χρήσης άνθρακα και τη χρηματοδότηση χρήσης ορυκτών καυσίμων, αν και χωρίς να ορίζεται συγκεκριμένη προθεσμία, καθώς και τουλάχιστον να διπλασιάσουν τη συλλογική χρηματοδότηση προς αναπτυσσόμενες χώρες ώστε να μπορέσουν να προσαρμοστούν στην κλιματική αλλαγή.
Η δημοσίευση του σχεδίου συμφωνίας έρχεται λίγες ώρες πριν επιστρέψει στη Γλασκώβη ο Βρετανός Πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον, ο οποίος σε νυχτερινή δήλωση που εξέδωσε η Ντάουνινγκ Στριτ είπε πως πρέπει «να άρουμε όλα τα εμπόδια» για μείνει εφικτός ο στόχος των 1,5 βαθμών Κελσίου.
Από σήμερα η διάσκεψη μπαίνει στην τελική ευθεία, καθώς μέχρι την ολοκλήρωσή της την Παρασκευή οι διαπραγματευτές των 196 χωρών που συμμετέχουν θα επιχειρήσουν να περάσουν τις αλλαγές που επιθυμούν στην τελική συμφωνία, καθώς και να καταλήξουν σε κοινή γραμμή ως προς τον τρόπο εποπτείας της εφαρμογής τη δεσμεύσεων που έχουν αναληφθεί για τον περιορισμό της κλιματικής αλλαγής.