Αντικείμενα που βρέθηκαν πολύ κοντά στο χώρο που ήταν σταθμευμένο το όχημα που έγινε η δολιοφθορά κοντά στο Φόδελε, μπαίνουν σύμφωνα με πληροφορίες στο μικροσκόπιο της αστυνομίας.
Δημοσιογραφικές πληροφορίες αναφέρουν ότι πρόκειται για εργαλεία τα οποία δεν αναγνώρισαν ως δικά τους οι εργαζόμενοι στο έργο της ηλεκτρικής διασύνδεσης της Κρήτης με την Αττική.
Στα αντικείμενα αυτά που θα αποσταλούν στα εργαστήρια της ΕΛ.ΑΣ θα αναζητηθούν αποτυπώματα και γενετικό υλικό, ενώ από την πρώτη στιγμή γίνεται έρευνα και στο υλικό που έχουν καταγράψει κάμερες επί του ΒΟΑΚ αλλά και σε άλλα σημεία.
Όπως έγραψε χθες το Creta24, οι ζημιές που προκάλεσαν άγνωστοι, σε μηχάνημα έργου του αναδόχου που υλοποιεί την υπογειοποίηση του καλωδίου από την Κορακιά προς τον σταθμό μετατροπής ηλεκτρικής ενέργειας της Δαμάστας, στο πλαίσιο της ηλεκτρικής διασύνδεσης Κρήτης-Αττικής εντοπίζονται σε 33 σημεία.
Ο σκοπός των δραστών δεν ήταν σε καμία περίπτωση κλοπή υλικού αλλά η πρόκληση ζημιάς που οδηγεί αναπόφευκτα στην καθυστέρηση των συγκεκριμένων εργασιών και αυτό γιατί το συγκεκριμένο μηχάνημα θεωρείται δύσκολο να αντικατασταθεί η να επιδιορθωθεί αν αυτό είναι δυνατό η ζημιά, μέσα σε σύντομο χρονικό διάστημα.
Ήδη έχει κατατεθεί μηνυτήρια αναφορά από τον εργολάβο στο Αστυνομικό Τμήμα Μαλεβιζίου, ενώ ο ΑΔΜΗΕ ζήτησε από την Ελληνική Αστυνομία είτε να υπάρχει φύλαξη του εργοταξίου είτε να γίνονται περιπολίες στην περιοχή.
Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, το καλώδιο ήδη βρίσκεται πολύ κοντά στον Βόρειο Οδικό Άξονα και η δολιοφθορά αυτή θα πάει σημαντικά πίσω το χρονοδιάγραμμα των εργασιών.
Τονίζεται ότι η ηλεκτρική διασύνδεση Κρήτης-Αττικής αναμένεται να ολοκληρωθεί κατασκευαστικά στο τέλος του έτους και να τεθεί σε εμπορική λειτουργία εντός του 2025.
Πρόκειται για το μεγαλύτερο και πολυπλοκότερο έργο μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας στην Ελλάδα, το οποίο σε συνδυασμό με την πρώτη διασύνδεση Πελοποννήσου – Κρήτη (που λειτουργεί αδιάλειπτα από το καλοκαίρι του 2021), θα άρει την ενεργειακή απομόνωση της Κρήτης, εξασφαλίζοντας την ασφάλεια εφοδιασμού του νησιού, χωρίς τη χρήση ρυπογόνων συμβατικών μονάδων.
Με αυτόν τον τρόπο θα μειωθεί σημαντικά το κόστος παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας στην Κρήτη, με άμεσα οφέλη (μείωση χρεώσεων ΥΚΩ) για όλους τους καταναλωτές, που θα φτάσουν το 1 δισ. ευρώ σε ετήσια βάση το 2030.
Το άρθρο “Σε εξέλιξη οι έρευνες για τη δολιοφθορά στο έργο της ηλεκτρικής διασύνδεσης Κρήτης-Αττικής – Νέα ευρήματα στο μικροσκόπιο της ΕΛ.ΑΣ“, δημοσιεύθηκε για πρώτη φορά στο CRETA24.