Σε αυξημένο επίπεδο συναγερμού για τον κίνδυνο εμφάνισης δυο νέων, υπό διερεύνηση μεταδοτικών μεταλλάξεων της Όμικρον, ΒΑ.4 και ΒΑ.5, βρίσκεται η χώρα μας.
Ενώ, ταυτόχρονα διερευνάται το ενδεχόμενο εμφάνισης και του υβριδικού στελέχους ΧΕ, το οποίο φαίνεται να εμφανίζει δεκαπλάσια μεταδοτικότητα από τα αρχικά στελέχη.
Όπως τονίζει στο iefimerida.gr ο Γιώργος Σουρβίνος, Καθηγητής Κλινικής Ιολογίας στο Πανεπιστήμιο Κρήτης και μέλος του Δ.Σ. του ΕΟΔΥ, οι υγειονομικές αρχές – ενόψει και του ανοίγματος της τουριστικής περιόδου- παρακολουθούν στενά την πορεία του ιού, καθώς «είναι πάντα ανοιχτό το ενδεχόμενο τα νέα στελέχη της Όμικρον να κάνουν αισθητή την παρουσία τους στη χώρα μας».
«Μέσω του Εθνικού Δικτύου Επιτήρησης Στελεχών Κορωνοιού, το οποίο λειτουργεί υπό την αιγίδα του ΕΟΔΥ, αναλύεται σε εβδομαδιαία βάση ένας μεγάλος αριθμός, άνω των 600 δειγμάτων, με συγκεκριμένους αλγορίθμους, ώστε να εντοπιστούν εγκαίρως νέες μεταλλάξεις του ιού που τις τελευταίες μέρες ανακοινώνονται από διεθνείς οργανισμούς υγείας», τονίζει ο κ. Σουρβίνος.
Υπαρκτός ο κίνδυνος εμφάνισης μιας νέας επικίνδυνης μετάλλαξης
Κανείς δε θα πρέπει να εφησυχάζει, σύμφωνα με τον Καθηγητή Κλινικής Ιολογίας στο Πανεπιστήμιο Κρήτης, καθώς ο SARS-CoV-2 τα δυο τελευταία χρόνια έχει δείξει σταθερή και αυξανόμενημεταλλαξογένεση. «Αυτό είναι στη φύση βέβαια αυτών των ιών. Και στο παρελθόν είχαμε ανάλογες εμπειρίες μ’ αυτούς τους ιούς που διαρκούσαν για μήνες. Εδώ έχουμε ξεπεράσει τα δύο έτη. Ο φόβος πραγματικά υπάρχει. Αυτή τη στιγμή μπορεί σε κάποια περιοχή της υφηλίου να δημιουργείται μια νέα παραλλαγή και αυτό είναι αποτέλεσμα της ευρείας διασποράς του ιού σε παγκόσμιο επίπεδο σε συνάρτηση με την εξαιρετική πίεση που δέχεται από την ανοσιακή μας απάντηση», σχολιάζει.
Την κατάσταση επιτείνει το γεγονός ότι υπάρχουν περιοχές στην υφήλιο με εξαιρετικά χαμηλή εμβολιαστική κάλυψη, όπως στην Αφρική, την Ινδία κ.α. που ευνοούν την ανάπτυξη μεταλλάξεων. Οι μεταλλάξεις αυτές θα μπορούσαν να έχουν διάφορες ιδιότητες, λέει ο κ. Σουρβίνος. «Είτε να έχουν αυξημένη μεταδοτικότητα, είτε να προκαλούν σοβαρότερη νόσηση. Είναι σενάρια για τα οποία θα πρέπει να είμαστε προετοιμασμένοι. Ο ιός έχει κάνει άλματα τους τελευταίους μήνες και πρέπει να είμαστε σε επαγρύπνηση».
Τα μέτρα χαλάρωσης δικαιολογούνται υπό τις παρούσες υγειονομικές συνθήκες
Αναφερόμενος στα μέτρα χαλάρωσης το μέλος του ΕΟΔΥ διευκρινίζει ότι αφορούν στις παρούσες επιδημιολογικές συνθήκες και στο γεγονός ότι βαίνουμε σε μια σταθερή αποκλιμάκωση του στελέχους Όμικρον. Καθημερινά ο αριθμός των κρουσμάτων στη χώρα μας παρουσιάζει σταθερή πτωτική τάση και ο αριθμός των διασωληνωμένων μειώνεται. «Αυτό δε σημαίνει ότι αν εμφανιστεί κάποια άλλη, νέα παραλλαγή δε θα αναθεωρηθούν αυτές οι οδηγίες ή τα μέτρα», επισημαίνει.
Ενώ, παράλληλα, σημειώνει με έμφαση ότι «η χαλάρωση των μέτρων δεν πρέπει να οδηγήσει σε πλήρη απαλλαγή τουλάχιστον από μέτρα ατομικής προστασίας. Θα πρέπει όλα να «ζυγίζονται» ανάλογα με την επιδημιολογική κατάσταση και το επιδημιολογικό φορτίο το τόπουπου διαβεί κάποιος. Δεν έχουμε τελειώσει με τον ιό και ελλοχεύει πάντα ο κίνδυνος. Η διαβίωσή μας με τον SARS-CoV-2 θα είναι μακρά και αυτό θα πρέπει να το αποδεχτούμε».
«Δεν θα εκπλαγούμε αν η Κίνα ανακοινώσει το επόμενο διάστημα μια νέα μετάλλαξη»
Τέλος, ο κ. Σουρβίνος δεν παραλείπει να σχολιάσει και τα όσα συμβαίνουν στην Κίνα και ιδιαίτερα στη Σαγκάη, λέγοντας: «Προκαλεί απορία η συμπεριφορά και τα μέτρα που λαμβάνονται στη Σαγκάη. Είναι ακραία ως προς τον υπόλοιπο δυτικό κόσμο. Ο στόχος για μηδενικά κρούσματα όπως ανακοινώνεται από τις τοπικές αρχές, φαντάζει ανέφικτος σε μια περιοχή με εκατομμύρια πληθυσμού. Δεν γνωρίζουμε να έχει υπάρξει κάποια νέα μετάλλαξη στη χώρα, όμως δεν θα πρέπει να εκπλαγούμε αν κάτι ανάλογο ανακοινωθεί τους επόμενους μήνες. Γι’ αυτό ακριβώς εφαρμόζουμε τη γονιδιωματική επιτήρηση που ελέγχει τα νέα στελέχη».