Στη Βουλή, με την μορφή Αναφοράς προς τον Υπουργό Ανάπτυξης & Επενδύσεων, κατέθεσε την επιστολή του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδας – Τμήμα Ανατολικής Κρήτης ΤΕΕ/ΤΑΚ με την οποία προτείνεται οι Δείκτες Περιβάλλον – Κοινωνία – Διακυβέρνηση (ESG) και το αποτύπωμα Άνθρακα για μια κοινωνία μηδενικών αποτυπωμάτων, να γίνουν προαπαιτούμενο έγκρισης των νέων χρηματοδοτήσεων στο ΕΣΠΑ 2021-2027, ο αν. Τομεάρχης Ανάπτυξης & Επενδύσεων Κ.Ο. ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία, Βουλευτής Ηρακλείου Χάρης Μαμουλάκης, με την συνυπογραφή των Βουλευτών Ηρακλείου Σωκράτη Βαρδάκη και Νίκου Ηγουμενίδη.
Όπως αναφέρεται στην επιστολή του ΤΕΕ/ΤΑΚ, σύμφωνα με τις τελευταίες ανακοινώσεις, υπάρχει νέος σχεδιασμός διαχείρισης των Προγραμμάτων ΕΣΠΑ, διευκόλυνση των επενδύσεων και στοχοθέτηση στην Βιώσιμη ανάπτυξη. Η Βιώσιμη ανάπτυξη οριοθετήθηκε μέσα από 31 στόχους και τα τελευταία έτη έχει εξειδικευτεί πάνω σε δεδομένα και δείκτες Περιβάλλοντος, Κοινωνικής απήχησης και εταιρικής Διακυβέρνησης- το γνωστό ESG rate. Η αλλαγή μοντέλου παραγωγής σε κυκλικό, έφερε στην επιχειρηματική και επαγγελματική καθημερινότητα δείκτες κυκλικότητας διαχείρισης και άλλα εργαλεία που αποδεικνύουν την εφαρμογή της κυκλικής οικονομίας. Η ραγδαία κλιματική αλλαγή με τις συνέπειες της και η συμφωνία COP26 ως συνέχεια των προηγούμενων Πρωτοκόλλων, έφερε την αναγκαιότητα της πράσινης μετάβασης της οικονομίας, πέραν του απαραίτητου ψηφιακού μετασχηματισμού. Ως εκ τούτου το αποτύπωμα άνθρακα των δραστηριοτήτων μας μετριέται και λαμβάνεται υπόψη πλέον μέσα από Δείκτες scope 1,2,3 άμεσου και έμμεσου χαρακτήρα απόδοσης. Γι’ αυτό και προτείνεται οι Δείκτες Περιβάλλον – Κοινωνία – Διακυβέρνηση (ESG) καθώς και το αποτύπωμα Άνθρακα (Cox -) για μια κοινωνία μηδενικών αποτυπωμάτων, σύμφωνα με τις Οδηγίες και Στόχους της ΕΕ (fit55), να γίνουν προαπαιτούμενο έγκρισης των νέων χρηματοδοτήσεων από τα Προγράμματα ΕΣΠΑ 2021 – 2027.
Η επιστολή του ΤΕΕ/ΤΑΚ:
Θέμα: Νέο ΕΣΠΑ 2021-2027-Εισαγωγή Δεικτών Αποτυπώματος Άνθρακα & ESG σε νέα Προγράμματα.
«Αξιότιμοι Κύριοι,
Εγκρίθηκε από την ΕΕ το μεγαλύτερο πρόγραμμα του ΕΣΠΑ «Ανθρώπινο Δυναμικό & Κοινωνική Συνοχή 2021-2027», ύψους 4,16 δισ. ευρώ αναφέρει με Ανακοίνωση της 24/6/2022 η Γενική Διαχειριστική Αρχή του ΕΣΠΑ του Υπουργείου Ανάπτυξης. Σίγουρα αναμένεται το επόμενο διάστημα να ακολουθήσουν και άλλες αρκετές προσκλήσεις υποβολής Επιχειρηματικών Πλάνων προς χρηματοδότηση από φορείς και επιχειρήσεις.
Σύμφωνα με την ενδιάμεση έκθεση που παρουσιάστηκε τον Ιούλιο του 2020, ο κεντρικός στόχος για την ελληνική οικονομία, κατά τα επόμενα χρόνια, είναι η συστηματική αύξηση της παραγωγικότητας και της εξωστρέφειας καθώς και η στενότερη διασύνδεση της παραγωγής με την έρευνα και την καινοτομία.
Ειδικότερα, οι οικονομικές και πολιτικές προτεραιότητες της χώρας είναι:
• Αύξηση των επενδύσεων και των εξαγωγών ως ποσοστό του ΑΕΠ.
• Ενίσχυση της μισθωτής εργασίας και η μείωση της παραοικονομίας.
• Επένδυση στην εκπαίδευση και τη γνώση.
• Αύξηση του μεγέθους των ελληνικών επιχειρήσεων.
• Προώθηση της τεχνολογίας αιχμής, της καινοτομίας και της ψηφιοποίησης.
• Επίτευξη φιλόδοξων περιβαλλοντικών στόχων.
• Υποστήριξη των αδύναμων νοικοκυριών.
• Ενίσχυση της βασικής έρευνας μέσω της άρσης αγκυλώσεων στα πανεπιστήμια.
• Κίνητρα για ενίσχυση της καινοτομίας.
• Ριζική αναβάθμιση του συστήματος κατάρτισης για ανέργους και εργαζόμενους.
• Συνέχιση και εμβάθυνση της ψηφιακής μεταρρύθμισης στη δημόσια διοίκηση.
• Εκσυγχρονισμός της εκπαίδευσης σε όλες τις βαθμίδες.
• Αναδιάρθρωση του συστήματος υγείας με προτεραιότητα στην ψηφιοποίηση
• Ενεργειακή αναβάθμιση κτιρίων.
• Στροφή σε ανανεώσιμες πηγές ενέργειας με άμβλυνση του κόστους μετάβασης και στήριξη των τοπικών κοινωνιών κατά την απολιγνιτοποίηση.
Το Σχέδιο Ανάπτυξης αποτελεί βασικό κείμενο αναφοράς για τις στρατηγικές επιλογές του ΕΣΠΑ και κατ’ επέκταση των Προγραμμάτων του.
Η κεντρική ιδέα του Ευρωπαϊκού πακέτου ανάκαμψης βασίζεται σε τέσσερις στόχους πολιτικής:
• Προώθηση της οικονομικής, κοινωνικής και εδαφικής συνοχής της Ένωσης.
• Ενίσχυση της οικονομικής και κοινωνικής ανθεκτικότητας.
• Μετριασμός των κοινωνικών και οικονομικών επιπτώσεων της κρίσης.
• Υποστήριξη του πράσινου και ψηφιακού μετασχηματισμού.
Σύμφωνα με τις τελευταίες ανακοινώσεις υπάρχει νέος σχεδιασμός διαχείρισης των Προγραμμάτων ΕΣΠΑ, διευκόλυνσή των επενδύσεων και στοχοθέτηση στην Βιώσιμη ανάπτυξη. Η Βιώσιμη ανάπτυξη οριοθετήθηκε μέσα από 31 στόχους ΣΒΑ, και τα τελευταία έτη έχει εξειδικευτεί πάνω σε δεδομένα και δείκτες Περιβάλλοντος, Κοινωνικής απήχησης και εταιρικής Διακυβέρνησης- το γνωστό ESG rate. Η αλλαγή μοντέλου παραγωγής σε κυκλικό, έφερε στην επιχειρηματική και επαγγελματική μας καθημερινότητα δείκτες κυκλικότητας διαχείρισης και άλλα εργαλεία που αποδεικνύουν την εφαρμογή της κυκλικής οικονομίας στην καθημερινότητα μας. Η ραγδαία κλιματική αλλαγή με τις συνέπειες της, και η συμφωνία COP26 ως συνέχεια των προηγούμενων Πρωτοκόλλων έφερε την αναγκαιότητα της πράσινης μετάβασης της οικονομίας , πέραν του απαραίτητου ψηφιακού μετασχηματισμού. Ως εκ τούτου το αποτύπωμα άνθρακα των δραστηριοτήτων μας μετριέται και λαμβάνεται υπόψη πλέον μέσα από Δείκτες scope 1,2,3 άμεσου και έμμεσου χαρακτήρα απόδοσης.
Προτείνεται λοιπόν οι Δείκτες Περιβάλλον – Κοινωνία – Διακυβέρνηση (ESG) καθώς και το αποτύπωμα Άνθρακα (Cox -) για μια κοινωνία μηδενικών αποτυπωμάτων σύμφωνα με τις Οδηγίες και Στόχους της ΕΕ (fit55) να γίνουν προαπαιτούμενο έγκρισης των νέων χρηματοδοτήσεων από τα Προγράμματα ΕΣΠΑ 2021-2027, και να υιοθετηθούν από τις αρμόδιες περιφερειακές αρχές διαχείρισης και την κεντρική, συγκεκριμένο στοχοθετημένο πρότυπο μέτρησης τους.
Θεωρούμε σωστό η Γεν. Γραμματεία ΕΣΠΑ και οι λοιποί εμπλεκόμενοι Φορείς σχετικά με τις Ευρωπαϊκές & Κρατικές Χρηματοδοτήσεις σε Έργα ανάπτυξης να μελετήσουν και να οριοθετήσουν κλίμακες εύρους έργων για να τεθούν σε αυτά μετρήσιμοι στόχοι των Δεικτών ESG & του Ανθρακικού αποτυπώματος των έργων, σε συνέχεια και των ρυθμίσεων που απορρέουν από τον Νέο Κλιματικό Νόμο για τις ΜΠΕ και την τροποποίηση των ΑΕΠΟ για το 2024 & 2026 αντίστοιχα.
Πιο συγκεκριμένα:
Για Έργα Ιδιωτικής Ανάπτυξης προτείνεται η διττή κατηγοριοποίηση:
Α. Για Έργα άνω των 3εκ ευρώ επιχειρηματικού Πλάνου θα πρέπει οπωσδήποτε να υιοθετείται η μέτρηση Δεικτών ESG & Cox αποτυπώματος.
Β. Για Έργα ΜΜΕ κάτω των 3εκ ευρώ επιχειρηματικού πλάνου προτείνεται η υποχρέωση σύνταξης τεχνικής Έκθεσης από Μηχανικό, σχετικά με τον Δείκτη ESG & Cox Αποτύπωμα του Έργου, σύμφωνα με τα πρότυπα μέτρησης που θα υιοθετήσει η διαχειριστική Αρχή του ΕΣΠΑ και των Λοιπών Ευρωπαϊκών Προγραμμάτων (πχ iNteregg – CEF κτλ).
Μέσα σε αυτή την Έκθεση θα πρέπει αν οριοθετείται πως η νέα επένδυση βελτιώνει τους Δείκτες σε υφιστάμενες Επιχειρήσεις, και σε περίπτωση νέας επένδυσης- επιχείρησης τότε θα πρέπει στην Έκθεση να αποτυπώνονται οι γενικοί αυτοί στόχοι τους οποίος θα επιτύχει.
Για Έργα Δημοσίου συμφέροντος προτείνεται να είναι υποχρεωτική η σχετική υποβολή Έκθεσης Δεικτών ESG & Cox Αποτυπώματος.
Για Έργα ΟΤΑ Α΄ & Β΄ Βαθμού προτείνεται να υπάρξει σχετική διαβούλευση με την ΚΕΔΕ , για ποιο όριο κόστους και φύσης των Έργων θα πρέπει να ενταχθεί στην υποχρεωτικότητα εκπόνησης σχετικών Εκθέσεων.
Εξαιρώντας τα Έργα Βιολογικών Καθαρισμών Λυμάτων και Διαχείρισης Απορριμμάτων –Παραγωγής & Αποθήκευσης Ενέργειας τα οποία θα πρέπει να έχουν υποχρεωτικά σχετικές Έκθεσης Δεικτών ESG & Cox Αποτυπώματος.
Βρισκόμαστε στην διάθεσή σας για περαιτέρω εξειδίκευση των προτάσεων μας, τις οποίες ευελπιστούμε να υιοθετήσετε».
The post Στη Βουλή η πρόταση του ΤΕΕ/ΤΑΚ για το νέο ΕΣΠΑ appeared first on CRETA24.