Ενώ ολόκληρη η χώρα πενθεί την οδυνηρή απώλεια των δύο πιλότων του Phantom, η Πολεμική Αεροπορία βρίσκεται και πάλι στην πρώτη γραμμή κάνοντας προβολή ισχύος στην Ανατολική Μεσόγειο.
F-16 της 340 Πολεμικής Μοίρας «ΑΛΕΠΟΥ» από την 115 Πτέρυγα Μάχης της Σούδας, «συναντήθηκαν» στον αέρα με τα AV-8B Harrier του αεροπλανοφόρου «Juan Carlos I» στα νοτιοδυτικά της Κρήτης, εκεί όπου βρίσκεται τις τελευταίες ώρες η ναυαρχίδα του ισπανικού Ναυτικού. Μαχητικά των δύο χωρών εκπαιδεύονται από εχθές σε όλα τα σενάρια εναέριας μάχης ορθώνοντας «τείχος» αποτροπής στην περιοχή που παρανόμως διεκδικεί η Άγκυρα με το τουρκολιβυκό «μνημόνιο».
F-16 εναντίον Harrier
Σήμερα, ωστόσο, στο Μάλεμε της Κρήτης, είναι προγραμματισμένη να διεξαχθεί μια ιδιαίτερα σύνθετη άσκηση που στοχεύει στην αύξηση της διαλειτουργικότητας μεταξύ των δύο νατοϊκών συμμάχων καθώς εκτός από μαχητικά αεροσκάφη περιλαμβάνει Μονάδες του Πολεμικού Ναυτικού, Ελικόπτερα αλλά και καταδρομείς της Διοίκησης Ειδικού Πολέμου.
Πρόκειται για σενάριο «Slow Mover Protection» κατά το οποίο τέσσερα μαχητικά θα παρέχουν κάλυψη σε δύο ελικόπτερα ενώ δύο «εχθρικά» αεροσκάφη θα επιχειρήσουν να τα προσβάλλουν. Στην άσκηση, οι «Αλεπούδες» της 340 θα βρεθούν απέναντι από τα Harrier του «Juan Carlos I» ενώ θα εκτελεστούν και σενάρια κρούσης χερσαίων στόχων με τη συμμετοχή ομάδων τερματικής καθοδήγησης πυρών (JTAC) της ΔΕΠ.
Η συνεκπαίδευση με το ισπανικό Ναυτικό ξεκίνησε την Παρασκευή με ασκήσεις που περιλαμβάνουν όλες τις μορφές εναέριας μάχης μεταξύ διαφορετικών τύπων μαχητικών (Dissimilar Air Combat Training– DACT) με τους «κρητικούς» να εμπλέκονται με τα Harrier στα νοτιοδυτικά της Κρήτης. Παράλληλα, όσο το αεροπλανοφόρο «Juan Carlos I» πλέει εντός των ελληνικών θαλασσών, συνοδεύεται από Φρεγάτα και Υποβρύχιο του Πολεμικού Ναυτικού.
«Συνωστισμός» αεροπλανοφόρων
Το ισπανικό πλοίο όμως, δεν είναι το μοναδικό αεροπλανοφόρο που βρίσκεται στην Ελλάδα αυτές τις μέρες καθώς το αμερικανικό «USS George H.W. Bush» κάνει αισθητή την παρουσία του στον φαληρικό όρμο. Το πυρηνοκίνητο αεροπλανοφόρο, το νεότερο της κλάσης Νίμιτς, «επισκέπτεται» την πρωτεύουσα για ανεφοδιασμό και υποστήριξη και θα παραμείνει ανοιχτά του Πειραιά μέχρι τις 6 Φεβρουαρίου. Στο διάστημα αυτό, θα συνοδεύεται από Μονάδες Επιφανείας του Πολεμικού Ναυτικού ενώ τα στρατιωτικά Επιτελεία Ελλάδας και Ηνωμένων Πολιτειών βρίσκονται σε συζητήσεις για τη διεξαγωγή κοινών ασκήσεων με στόχο την προαγωγή της αμυντικής συνεργασίας και της διαλειτουργικότητας.
Η ταυτόχρονη παρουσία δύο αεροπλανοφόρων σε ελληνικά νερά αλλά και οι συχνές «επισκέψεις» της γαλλικής ναυαρχίδας, του «Charles de Gaulle» στη Σούδα, αντανακλούν τον αναβαθμισμένο γεωστρατηγικό ρόλο της Ελλάδας στην ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου και αποτελούν «ψήφο» εμπιστοσύνης στην Αθήνα από τους νατοϊκούς συμμάχους. Ακόμη και από την Ισπανία που τα τελευταία χρόνια δεν κρύβει την πρόθεση της να ενισχύσει τη στρατιωτική συνεργασία με την Τουρκία. Άλλωστε, το τουρκικό πλοίο αμφίβιων επιχειρήσεων, το «Anadolu», αποτελεί «αδελφάκι» του «Juan Carlos I».
Ωστόσο, η εκβιαστική στάση της Άγκυρας στο ζήτημα της ένταξης των σκανδιναβικών χωρών στο ΝΑΤΟ αλλά η γενικότερη αντιδυτική πολιτική που ακολουθεί ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, οδηγεί την Τουρκία στο περιθώριο. Ακόμη σύμμαχοι που ήταν πιο διστακτικοί στο να καταδικάσουν τις αναθεωρητικές επιδιώξεις και τον αποσταθεροποιητικό ρόλο της Άγκυρας, κρατούν πλέον αποστάσεις από τον Ερντογάν και αναμένουν το αποτέλεσμα των τουρκικών εκλογών για να χαράξουν τη στρατηγική που θα ακολουθήσουν έναντι της Τουρκίας.
Το άρθρο “Στην Κρήτη το αεροπλανοφόρο «Juan Carlos I»“, δημοσιεύθηκε για πρώτη φορά στο CRETA24.