Το οξύ δημογραφικό πρόβλημα που αναδεικνύεται σε κορυφαίο ζήτημα για τη χώρα μας, με πολυεπίπεδες συνέπειες και στο μέλλον, έβαλε στο “τραπέζι” της Ολομέλειας του Παγκόσμιου Κοινοβουλευτικού Δικτύου του ΟΟΣΑ, η βουλευτής Ηρακλείου Ελένη Βατσινά, εκπροσωπώντας το ΠΑΣΟΚ.
Κατά την τοποθέτησή της η κ.Βατσινά σημείωσε ότι η δημογραφική κρίση είναι ένα από τα πιο κρίσιμα ζητήματα για την Ελλάδα αλλά και πολλές άλλες ανεπτυγμένες χώρες. Εκθέτοντας τις πτυχές του προβλήματος, η βουλευτής σημείωσε την απειλή για την οικονομική ανάπτυξη, την κοινωνική συνοχή αλλά και τη βιωσιμότητα του ασφαλιστικού συστήματος. Με τις προβλέψεις να είναι δυσοίωνες και να “βλέπουν” μείωση του πληθυσμού κατά 1 εκ. ως το 2050, η κ.Βατσινά έδωσε έμφαση στην αναγκαιότητα τόνωσης των γεννήσεων καθώς ο σχετικός δείκτης του 1,3 παιδιών ανά γυναίκα στην Ελλάδα απέχει πολύ από το όριο του 2,1 που απαιτείται για τη φυσική ανανέωση του πληθυσμού.
Την ίδια ώρα, σημείωσε, “το 22% των Ελλήνων είναι άνω των 65 ετών, καθιστώντας τη χώρα μία από τις πιο γερασμένες στην Ευρώπη”. Όσο για τους νέους, η 10ετής οικονομική κρίση τους ώθησε στο εξωτερικό προς αναζήτηση ευκαιριών, με την Ελλάδα να έχει χάσει από το έμψυχο δυναμικό της πάνω από μισό εκατομμύριο νέους ανθρώπους που μετανάστευσαν από το 2010 και μετά.
Οι συνέπειες πολλαπλές και ήδη ορατές, τόνισε η Ηρακλειώτισσα βουλευτής: “Έχουμε τρομερές μειώσεις στην εργατική δύναμη, επιβαρύνοντας την παραγωγικότητα και επιβραδύνοντας την ανάπτυξη.
Έχουμε τρομερές πιέσεις τα ταμειακά διαθέσιμα και στο ασφαλιστικό σύστημα, καθώς λιγότεροι εργαζόμενοι συντηρούν περισσότερους συνταξιούχους. Αρα ούτε οι μισθοί θα ανέβουν, ούτε οι συντάξεις.
Έχουμε εγκατάλειψη της ελληνικής αγροτικής γης και οικονομίας, καθώς οι νέες οικογένειες συγκεντρώνονται στα μεγάλα αστικά κέντρα σε αναζήτηση πολλών νέων ευκαιριών”.
Η Ελένη Βατσινά προέταξε την αναγκαιότητα της διεθνούς συνεργασίας για το σπουδαίο αυτό πρόβλημα που όμως – όπως υπογράμμισε – μπορεί να βρει λύση. Η ίδια κατέθεσε την κατεύθυνση της στήριξης του θεσμού της οικογένειας μέσω και επιδοματικών πολιτικών για το παιδί και τη μητέρα, την ενίσχυση της δημόσιας Παιδείας για ποιοτική και προσβάσιμη παροχή εκπαίδευσης σε όλες τις βαθμίδες, αλλά και οικονομικά κίνητρα για νέες επιχειρήσεις. Παράλληλα μεγάλο στοίχημα αποτελεί ο επαναπατρισμός των νέων, που όμως όπως σημείωσε “δε θα συμβεί αν δεν έχουμε ανταγωνιστικούς μισθούς κι αν δε στηρίξουμε την νέα επιχειρηματικότητα”.
“Είναι πολύ σεβαστό κάποιος να μην επιθυμεί τη δημιουργία οικογένειας. Τι θα πούμε όμως σε εκείνους που ενώ επιθυμούν να αποκτήσουν παιδιά, δεν μπορούν, εξαιτίας της ακρίβειας ή της μεγάλης φορολογίας ή της έλλειψης εργασίας ή των χαμηλών μισθών;” – είπε χαρακτηριστικά η Ελένη Βατσινά. Στον διάλογο πρόσθεσε και την αναγκαία μέριμνα για επέκταση των φοροαπαλλαγών και της επιδότηση στέγασης, προκειμένου “να στηριχθούν οι νέοι άνθρωποι”.
Η κ.Βατσινά, στην τοποθέτησή της, τόνισε ότι “ο ΟΟΣΑ μπορεί να διαδραματίσει καθοριστικό ρόλο στην αντιμετώπιση του δημογραφικού προβλήματος, προωθώντας καλές πρακτικές από άλλες χώρες, συντονίζοντας πολιτικές και παρέχοντας τεχνική υποστήριξη στα κράτη-μέλη”. Καταλήγοντας σημείωσε ότι “το δημογραφικό δεν είναι μόνο εθνικό ζήτημα, αλλά και παγκόσμιο ζήτημα. Απαιτεί διεθνή συνεργασία, στρατηγικές πολιτικές και μακροπρόθεσμο σχεδιασμό, για ένα αύριο βιώσιμο, ένα μέλλον αξιόλογο για τις επόμενες γενιές”.
Οι εργασίες της Ολομέλειας του Παγκόσμιου Κοινοβουλευτικού Δικτύου του ΟΟΣΑ ολοκληρώθηκαν σήμερα στο Παρίσι και πραγματοποιήθηκαν σε συνεργασία με τις Κοινοβουλευτικές Συνελεύσεις του ΝΑΤΟ, του Συμβουλίου της Ευρώπης και το φορέα “Women Political Leaders”.
Δείτε τη σχετική ανάρτηση στα κοινωνικά δίκτυα:
Στις φωτογραφίες, η Ελένη Βατσινά με τον Μόνιμο Αντιπρόσωπο στην Μ.Ε.Α. Ο.Ο.Σ.Α. Γιώργο Παγουλάτο και τις βουλευτές ΝΔ Σέβη Βολουδάκη και Μαριλένα Σούκουλη Βιλιάλη
Το άρθρο “Στην Ολομέλεια του ΟΟΣΑ η Ελένη Βατσινά – Έφερε στο “τραπέζι” τη δημογραφική κρίση“, δημοσιεύθηκε για πρώτη φορά στο CRETA24.