«Δεν θέλω να ξανασυμβεί αυτό», παρακάλεσε, η Μία Σερίγιο, 11 ετών, που καλύφθηκε με το αίμα συμμαθητών της για να γλιτώσει από τον 18χρονο που άνοιξε πυρ στο σχολείο της μιλώντας στο Κογκρέσο.
Μια μαθήτρια της τετάρτης, που καλύφθηκε με το αίμα συμμαθητών της για να γλιτώσει από τον 18χρονο που άνοιξε πυρ στο σχολείο τους, έκανε έκκληση σήμερα, καταθέτοντας στο Κογκρέσο, «να μην ξανασυμβεί ποτέ» μια τέτοια τραγωδία.
Ο ένοπλος «πυροβόλησε τη δασκάλα μου, της είπε ‘καληνύχτα’ και την πυροβόλησε στο κεφάλι. Μετά, πυροβόλησε κάποιους συμμαθητές μου και τον πίνακα», αφηγήθηκε η Μία Σερίγιο, 11 ετών, μιλώντας στην Επιτροπή Εποπτείας και Μεταρρυθμίσεων της Βουλής των Αντιπροσώπων.
«Όταν πλησίασα τις σάκες, πυροβόλησε τον φίλο μου που ήταν ακριβώς δίπλα μου και νόμιζα ότι θα επέστρεφε στην αίθουσα», συνέχισε στη βιντεοσκοπημένη κατάθεσή της.
«Τότε πήρα λίγο αίμα και το πασάλειψα παντού… Κάθισα ήσυχη, μετά πήρα το τηλέφωνο της δασκάλας και κάλεσα το 911», τον αριθμό των επειγόντων περιστατικών.
Η Μία είπε ότι δεν αισθάνεται πλέον ασφάλεια στο σχολείο.
«Δεν θέλω να ξανασυμβεί αυτό», παρακάλεσε.
Ο πατέρας της, Μιγκέλ Σερίγιο, διαβεβαίωσε ότι η Μία «δεν είναι πια το ίδιο κοριτσάκι με το οποίο παίζαμε».
«Τα σχολεία δεν είναι πια ασφαλή, κάτι πρέπει πραγματικά να αλλάξει», είπε, με δάκρυα στα μάτια.
Το Κογκρέσο, που συζητά ένα περιορισμένο ρυθμιστικό πλαίσιο για τα πυροβόλα όπλα, άκουσε επίσης την κατάθεση του Ρόι Γκερέρο, παιδίατρου στην Ουβάλντε, ο οποίος περιέγραψε τα πτώματα των παιδιών, «συντριμμένα, αποκεφαλισμένα, λιανισμένα από τις σφαίρες».
«Αυτό που δεν καταλαβαίνω είναι αν οι πολιτικοί μας μάς εγκαταλείπουν από αδιαλλαξία, από παθητικότητα ή και από τα δύο», σχολίασε.
«Ως κοινωνία, απογοητεύσαμε τα παιδιά μας», είπε η Κάρολιν Μαλόνεϊ, η Δημοκρατική βουλευτής που οργάνωσε την ακρόαση, ζητώντας να προταθούν «φιλόδοξα» σχέδια για τον περιορισμό των πυροβόλων όπλων.
Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν είχε υποσχεθεί προεκλογικά ότι θα αντιμετωπίσει τη «μάστιγα» των όπλων, την οποία διαδοχικές κυβερνήσεις δεν κατάφεραν μέχρι σήμερα να την θέσουν υπό έλεγχο. Η ισχνή πλειοψηφία που διαθέτει στο Κογκρέσο δεν του επιτρέπει όμως να περάσει ένα νομοσχέδιο για τον περιορισμό της οπλοκατοχής. Θα πρέπει επομένως να προτείνει τέτοια μέτρα που θα έπειθαν τουλάχιστον δέκα Ρεπουμπλικάνους γερουσιαστές να τα ψηφίσουν, αφού απαιτείται ενισχυμένη πλειοψηφία στη Γερουσία.
Όμως σε μια χώρα όπου σχεδόν ένας στους τρεις ενήλικες έχει στην κατοχή του τουλάχιστον ένα όπλο, οι συντηρητικοί αντιδρούν σθεναρά σε κάθε μέτρο που θα καταπατούσε τα δικαιώματα των «νομοταγών πολιτών».
«Θα έπρεπε να χειροκροτήσουμε όλους τους νομοταγείς κατόχους όπλων που χρησιμοποιούν, αποθηκεύουν και κρατούν τα όπλα αυτά με ασφάλεια και όχι να τους δαιμονοποιούμε για πολιτικούς σκοπούς», σχολίασε ο Ρεπουμπλικάνος βουλευτής Τζέιμς Κόμερ κατά τη διάρκεια της ακρόασης.
Μια άλλη μάρτυρας, η Λουκρίσια Χιουζ, της οργάνωσης «Γυναίκες για το Δικαίωμα στα Όπλα», επέκρινε την ιδέα της επιβολής περισσότερων ελέγχων πριν από την αγορά όπλων. «Αυταπατάσθε αν νομίζετε ότι (οι έλεγχοι) θα μας κρατήσουν ασφαλείς», τόνισε. Εξήγησε ότι ο 19χρονος γιος της πυροβολήθηκε και σκοτώθηκε τον Απρίλιο του 2016 από ένα πρόσωπο που είχε στην κατοχή του παράνομο όπλο. «Γιατί δεν με αφήνετε να προστατεύσω τον εαυτό μου από το κακό; Δεν νομίζετε ότι είμαι ικανή και άξια να χειριστώ ένα όπλο;» διερωτήθηκε.
Οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι η πλειονότητα των Αμερικανών τάσσεται υπέρ της εφαρμογής ελέγχων για την αγορά όπλων, όμως η σημερινή ακρόαση έδωσε μια ένδειξη του διχασμού που υπάρχει στο θέμα αυτό.
Οι γονείς ενός από τα παιδιά που σκοτώθηκαν στο Ουβάλντε, παρακάλεσαν το Κογκρέσο, με λυγμούς, να υιοθετήσει σκληρά μέτρα για να ελέγξει τις πωλήσεις όπλων.
«Κάπου εκεί έξω υπάρχει μια μητέρα που ακούει τη μαρτυρία μας… και δεν ξέρει ότι η δική μας πραγματικότητα μια μέρα θα γίνει δική της, αν δεν αναλάβουμε τώρα δράση» είπε η Κίμπερλι Ρούμπιο, η μητέρα της δολοφονημένης Λέξι.
Η μητέρα ενός θύματος της σφαγής στο Μπάφαλο, ο δράστης της οποίας φέρεται ότι ήταν ένας υποστηρικτής της ανωτερότητας της λευκής φυλής, ρώτησε την επιτροπή: «Τι στο καλό πάει στραβά σ’ αυτήν τη χώρα; Οι νομοθέτες που εξακολουθητικά επιτρέπουν να συνεχίζονται αυτές οι μαζικές δολοφονίες χωρίς να εγκρίνουν αυστηρότερους νόμους θα πρέπει να καταψηφιστούν», είπε η Ζανέτα Έβερχαρτ.
Πηγή: skai.gr