Εκατοντάδες άνθρωποι συγκεντρώθηκαν σήμερα σε μια μεγάλη πόλη της νότιας Συρίας για να ζητήσουν δημοκρατία και καλύτερες συνθήκες διαβίωσης κατά τη διάρκεια μιας σπάνιας διαδήλωσης στα εδάφη που τελούν υπό τον έλεγχο των κυβερνητικών δυνάμεων, σύμφωνα με μη κυβερνητική οργάνωση.
Περισσότεροι από 300 διαδηλωτές συγκεντρώθηκαν για πέμπτη συνεχή ημέρα στη Σουέιντα, αφότου οι αρχές απέσυραν 600.000 οικογένειες που είχαν εγγραφεί στο πρόγραμμα επιδοτήσεων, αναφέρει το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων που εδρεύει στη Βρετανία και διαθέτει εκτεταμένο δίκτυο πηγών στη Συρία.
«Θέλουμε ένα κράτος δικαίου, δίκαιο και δημοκρατικό», δήλωσε ένας νεαρός άνδρας ντυμένος με την παραδοσιακή φορεσιά των Δρούζων, σε βίντεο που τράβηξε το Suwayda 24, ένα τοπικό μέσο ενημέρωσης.
Η επαρχία Σουέιντα είναι το προπύργιο της κοινότητας των Δρούζων, κλάδου του σιιτικού Ισλάμ.
Οι διαδηλωτές είχαν συγκεντρωθεί παρά τη μεγάλη ανάπτυξη κυβερνητικών δυνάμεων που είχαν αποκλείσει τους κεντρικούς δρόμους.
«Δεν καταφέρνουμε να τα βγάλουμε πέρα, δεν μπορούμε να ζήσουμε, να έχουμε τα δικαιώματά μας, δεν έχουμε ούτε γκάζι ούτε βενζίνη”, δηλώνει ένας ηλικιωμένος απευθυνόμενος στο πλήθος σε ένα βίντεο, διαμαρτυρόμενος για την αύξηση των τιμών: «Θέλουμε να ζούμε σε ένα κράτος δικαίου που να εγγυάται αξιοπρέπειά μας και τα δικαιώματά μας».
Στις αρχές Φεβρουαρίου, πολλοί Σύροι είδαν το όνομά τους να αφαιρείται από το πρόγραμμα επιδότησης τροφίμων και καυσίμων, με αποτέλεσμα κάτοικοι να εξοργιστούν, τη στιγμή που περίπου το 90% του πληθυσμού ζει κάτω από το όριο της φτώχειας του ΟΗΕ.
«Οι άνθρωποι αυτοί στην πλειονότητά τους διαδηλώνουν για πρώτη φορά στη ζωή τους εξαιτίας των κακών συνθηκών διαβίωσης και της άρσης των επιδοτήσεων», δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο Νουρ Ραντουάν από το Suwayda 24.
Παρόμοιες διαδηλώσεις αλλά σε μικρότερη κλίμακα είχαν πραγματοποιηθεί το 2020 στο Σουέιντα — όνομα της επαρχίας και της πόλης.
Η Συρία, που είναι σε πόλεμο από το 2011, αντιμετωπίζει σοβαρή οικονομική κρίση που χαρακτηρίζεται από την υποτίμηση της λίρας, την έκρηξη του πληθωρισμού και επιδεινώνεται από τις δυτικές κυρώσεις και την πανδημία Covid-19.
Η κοινότητα των Δρούζων, η οποία αντιπροσώπευε σχεδόν το 3% του πληθυσμού πριν από τον πόλεμο, προσπάθησε να μείνει μακριά από τη συριακή σύγκρουση.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Ακολουθήστε το Skai.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις