Μια από τις πλέον εκρηκτικές συνεδριάσεις του σημερινού δημοτικού συμβουλίου ήταν αυτή της Δευτέρας 7 Απριλίου.
Οι τόνοι ανέβηκαν με διάφορες αφορμές, είτε για το σχολικό συγκρότημα της Ακαδημίας, παρουσία γονέων και μαθητών, είτε για την καθαριότητα, με τον καυγά νυν και πρώην Αντιδημάχου Καθαριότητας (Νίκου Γιαλιτάκη – Κώστα Βαρδαβά) σχετικά με το ποιος ευθύνεται για την κατάσταση στην πόλη τουλάχιστον να τους/μας βρίσκει όλους σύμφωνους ότι δεν είναι καλή, είτε για τα οικονομικά, ανάμεσα και πάλι στην πρώην και στον νυν Αντιδήμαρχο Οικονομικών (Μαρία Καναβάκη – Γιώργο Αγριμανάκη).
Παρά τις φωνές εντούτοις και τις διαρκείς διακοπές, προέκυψαν και ορισμένες ενδιαφέρουσες ειδήσεις, ενώ έμειναν και κάμποσα αναπάντητα ερωτήματα.
Τι μάθαμε:
- Ότι περισσότεροι από 80 συμβασιούχοι έχασαν την δίκη για τα ασφαλιστικά τους μέτρα την περασμένη εβδομάδα και ο Δήμος “τρέχει” τη διαδικασία να τους αντικαταστήσει.
- Ότι ο Οργανισμός Εσωτερικών Υπηρεσιών, σύμφωνα με όσα είπε η αρμόδια Αντιδήμαρχος Γιάννα Καλονάκη, θα σταλεί στις δημοτικές παρατάξεις και τους συλλόγους εργαζομένων, αμέσως μετά το Πάσχα .
- Ότι η σύμβαση που έχει συνάψει ο Δήμος Ηρακλείου για την μεταφορά των απορριμμάτων στον ΧΥΤΑ εκτελείται κανονικά, παρά τις περί του αντιθέτου καταγγελίες των εργαζομένων, αυτό διαβεβαίωσε ο Νίκος Γιαλιτάκης.
- Ότι το επιχειρησιακό σχέδιο της καθαριότητας θα παρουσιαστεί τέλη Απριλίου, αρχές Μαίου, όπως και πάλι είπε, με κάποια επιφύλαξη, ο Νίκος Γιαλιτάκης.
- Ότι η Πλατεία Ελευθερίας θα “απελευθερωθεί” πλήρως μέχρι τις 10 Μάϊου και θα απομένει κυρίως ο αστικός εξοπλισμός για να ολοκληρωθεί το έργο του εξωρραϊσμού της – τούτο αποτέλεσε διαβεβαίωση του Γιώργου Σισαμάκη. Και ότι οι κακοτεχνίες που έχουν παρατηρηθεί σε ορισμένα σημεία, είναι προσωρινές λύσεις που θα προφανώς θα αλλάξουν.
- Ότι υπάρχει σοβαρό ενδεχόμενο ο Θεατρικός Σταθμός να παραχωρηθεί στον Δήμο Ηρακλείου χωρίς αντίτιμο – προέκυψε από την απάντηση του Δημάρχου Ηρακλείου Αλέξη Καλοκαιρινού στο ερώτημα της ανεξάρτητης δημοτικής συμβούλου Αντιγόνης Ανδρεάκη σχετικά με το κατά πόσον αποτελεί “νίκη” η ανανέωση της σύμβασης της ΔΕΠΑΝΑΛ με την νέα ιδιοκτησία του λιμανιού για το Cafe Marina, υπό τους συγκεκριμένους όρους.
Τι δεν μάθαμε:
- Αν και πότε θα κατασκευαστεί αίθουσα πολλαπλών χρήσεων στο σχολικό συγκρότημα της πρώην Ακαδημίας.
- Τους τελευταίους ισολογισμούς του Cafe Marina – Τους ζήτησε η κ. Ανδρεάκη και θα τους λάβει, όπως ειπώθηκε εντός του μήνα.
- Αν έχουν αναταχθεί τα οικονομικά της ΔΕΠΑΝΑΛ ή αν εξετάζεται το ενδεχόμενο λήψης δανείου. Το ρώτησε ο Κώστας Βαρδαβάς, δεν απαντήθηκε καθότι ο Πρόεδρος Παντελής Ρυακιωτάκης έκρινε ότι στη διαδικασία των ερωτήσεων ο κάθε δημοτικός σύμβουλος μπορεί να θέτει μόνο μία.
- Πόσο κοστίζουν οι παρατάσεις των έργων των ασφαλτοστρώσεων , με τις αναθεωρήσεις των τιμών. Επίσης το ρώτησε ο κ. Βαρδαβάς και ¨κόπηκε” για τον ίδιο λόγο. Τελικά από τα τρία ερωτήματα που έθεσε ο δημοτικός σύμβουλος της παράταξης “Ηράκλειο για Σένα”, απαντήθηκε μονάχα αυτό για την μεταφορά των απορριμμάτων.
Αυτά ήταν τα βασικά, σε μια πραγματικά γεμάτη συνεδρίαση που θύμισε λιγάκι την προηγούμενη δημοτική περίοδο, όταν οι εντάσεις ήταν σταθερά στο κόκκινο – ευτυχώς βέβαια το σημερινό δημοτικό συμβούλιο απέχει ακόμα αρκετά από εκείνο, το οποίο είχε διαμορφωθεί από τον απαράδεκτο νόμο Σκουρλέτη, με τα γνωστά τραγελαφικά αποτελέσματα.
Αν μάθαμε και κάτι ακόμα, είναι ότι η παράταξη της κ. Καναβάκη και κυρίως η ίδια και ο Κώστας Βαρδαβάς, δεν σκοπεύουν πλέον να αφήνουν κανένα υπονοούμενο για την προηγούμενη δημοτική περίοδο να μένει αναπάντητο. Το είδαμε στην πράξη την Δευτέρα, το διαβάσαμε και στην σχετική ανάρτηση που έκανε την Τετάρτη 9 Απριλίου η κ. Καναβάκη και μας προϊδεάζει για νέες, εκρηκτικές συνεδριάσεις στο μέλλον.
Εδώ η ανάρτηση:
Το άρθρο “Τα αναπάντητα ερωτήματα στο δημοτικό συμβούλιο, οι ειδήσεις και η ανάρτηση της Μαρίας Καναβάκη“, δημοσιεύθηκε για πρώτη φορά στο CRETA24.