Σε καλό δρόμο και εντός χρονοδιαγράμματος βρίσκονται οι ενέργειες για την ένταξη των Μινωικών Ανακτόρων στον κατάλογο μνημείων της ΟΥΝΕΣΚΟ.
Αυτό διαπιστώθηκε κατά τη σύσκεψη που είχε σήμερα ο Γενικός Γραμματέας του Υπουργείου Πολιτισμού Γιώργος Διδασκάλου, με τον Περιφερειάρχη Κρήτης Σταύρο Αρναουτάκη και το Δήμαρχο Ηρακλείου Αλέξη Καλοκαιρινό, στο πλαίσιο της προετοιμασίας και της υποστήριξης της εθνικής αυτής προσπάθειας.
Κατά τη διάρκεια της σύσκεψης εξετάστηκαν οι ενέργειες που έχουν γίνει μέχρι σήμερα για την υλοποίηση της εθνικής προσπάθειας ένταξης των Μινωικών Ανακτόρων στον κατάλογο μνημείων της ΟΥΝΕΣΚΟ.
Ο Γενικός Γραμματέας του Υπουργείου Πολιτισμού Γιώργος Διδασκάλου διαβεβαίωσε πως οι εργασίες βρίσκονται εντός του χρονοδιαγράμματος αναφέροντας χαρακτηριστικά πως «είμαστε σε ένα καλό δρόμο».
«Έχουμε ξεκινήσει, είμαστε εδώ. Την Κυριακή ξεκινήσαμε με υπηρεσιακά στελέχη, με διευθυντές τις επισκέψεις μας μαζί με τους εφόρους μας και τα υπηρεσιακά μας στελέχη σε όλα τα μνημεία και τους αρχαιολογικούς χώρους που έχουν προταθεί να ενταχθούν στο συγκεκριμένο κατάλογο. Έχουμε κάνει συναντήσεις και σήμερα βρισκόμαστε στην Περιφέρεια Κρήτης προκειμένου να συντονίσουμε από κοινού τις ενέργειές μας, να παρακολουθήσουμε τα χρονοδιαγράμματα μας που είχαμε θέσει με την με την υπουργό μας όταν είχαμε επισκεφθεί την Κρήτη το προηγούμενο διάστημα και να παρακολουθήσουμε την εξέλιξη όλων των ενεργειών και των εργασιών που είναι απαραίτητες και είχαμε σχεδιάσει να υλοποιήσουμε. Είμαστε σε ένα καλό δρόμο. Συνεχίζουμε, προσπαθούμε και κάνουμε το καλύτερο που μπορούμε εντός του χρονοδιαγράμματος πάντα.», τόνισε ο κ. Διδασκάλου.
Ο Γενικός Γραμματέας του Υπουργείου Πολιτισμού Γιώργος Διδασκάλου ευχαρίστησε τον Περιφερειάρχη Κρήτης και τον Δήμαρχο Ηρακλείου για την στήριξη προκειμένου να υλοποιηθεί ο μεγάλος αυτός στόχος: «Θέλω να ευχαριστήσω και την Περιφέρεια και τον Δήμο για την για την υποστήριξη και για την στήριξη αυτής προσπάθειας, είμαστε σε μία πάρα πολύ καλή συνεργασία. Κάνουν και η περιφέρεια και ο Δήμος τον δικό τους αγώνα, τις δικές τους προσπάθειες, προκειμένου να είμαστε έτοιμοι. Είμαι σίγουρος ότι θα είμαστε έτοιμοι και ότι θα τα καταφέρουμε και θα πάνε όλα καλά».
«Είναι μια προσπάθεια που ξεκίνησε πριν από πέντε χρόνια με χρηματοδότηση της Περιφέρειας Κρήτης και του Υπουργείου Πολιτισμού για να μπορούμε να έχουμε το καλύτερο αποτέλεσμα. Η συνεργασία , η συνεργεία , η συμπόρευση μεταξύ μας είναι ότι καλύτερο. Θα είμαστε πανέτοιμοι», ανέφερε ο Περιφερειάρχης Κρήτης, Σταύρος Αρναουτάκης.
Ο Δήμαρχος Ηρακλείου Αλέξης Καλοκαιρινός ανέφερε ότι ο Δήμος εστιάζει στην ένταξη και της Κνωσσού στον κατάλογο μνημείων της ΟΥΝΕΣΚΟ τονίζοντας χαρακτηριστικά: «Eίναι κάτι το οποίο το οφείλουμε και στους εαυτούς μας και στην ιστορία μας».
«Μέσα στο φθινόπωρο γνωρίζουμε ότι θα γίνει επίσκεψη των εμπειρογνωμόνων αλλά υπάρχει ένα γενικότερο χρονοδιάγραμμα όπως αναφέρθηκε από τον γενικό γραμματέα του υπουργείου πολιτισμού με το οποίο έχουμε μία πάρα πολύ καλή συνεργασία και πολυεπίπεδη συνεργασία όπως γνωρίζετε, όπως επίσης και με την Περιφέρεια Κρήτης. Ο Δήμος Ηρακλείου επικεντρώνει την ενέργεια του σε ζητήματα του περιβάλλοντα χώρου βεβαίως της Κνωσού. Υπάρχουν έργα τα οποία βρίσκονται σε εξέλιξη. Αυτά τα παρακολουθούμε. Είχαμε την ευκαιρία σήμερα να τα επιθεωρήσουμε μαζί με τον κύριο διδασκάλου και με τον Περιφερειάρχη Κρήτης και με βάση αυτήν την αποτίμηση που κάναμε και το σημείο στο οποίο βρισκόμαστε προγραμματίζουμε και τις επόμενες ενέργειες. Είναι κάτι το οποίο το οφείλουμε και στους εαυτούς μας και στην ιστορία μας . Την ένταξη δηλαδή και της Κνωσσού που άλλωστε είναι το πιο προβεβλημένο από όλα τα αρχαιολογικά ανάκτορα της Κρήτης», ανέφερε ο Δήμαρχος Ηρακλείου.
Στην σύσκεψη στην Περιφέρεια συμμετείχαν επίσης οι Αντιπεριφερειάρχες Πολιτισμού Γωγώ Μηλάκη, Τουρισμού Κυριάκος Κώτσογλου, Ηρακλείου Νίκος Συριγωνάκης, ο Αντιδήμαρχος Ηρακλείου Τεχνικών Έργων Γιώργος Σισαμάκης, στελέχη του Υπουργείου Πολιτισμού, της Περιφέρειας Κρήτης και του Δήμου Ηρακλείου.
Το άρθρο “Θετικές εξελίξεις για την ένταξη των Μινωικών Ανακτόρων στον κατάλογο μνημείων της UNESCO“, δημοσιεύθηκε για πρώτη φορά στο CRETA24.