Στην ανάλυση του όρου γυναικοκτονία προέβη μιλώντας μέσω του ΣΚΑΙ η κλινική ψυχολόγος Άννα Κανδαράκη.
Σύμφωνα με την ειδικό, ο όρος γυναικοκτονία σημαίνει δολοφονία και κάτι παραπάνω.
«Αυτές οι γυναίκες είναι νεκρές ακριβώς επειδή είναι γυναίκες. Εάν δεν ήταν γυναίκες δεν θα ήταν νεκρές σήμερα» εκτίμησε η κα Κανδαράκη επισημαίνοντας πως όπως επιβεβαιώνει και η βιβλιογραφία, αυτές οι γυναίκες είναι νεκρές από συζύγους ή από πρώην και νυν συντρόφους.
«Από πίσω υπάρχει μια πεποίθηση ότι ως άνδρας είμαι ανώτερος και εσύ είσαι κτήμα μου. Πρέπει να μου ανήκεις. Και μόλις φεύγεις από τον δικό μου έλεγχο και τον δικό μου χειρισμό, από εκεί και πέρα ακούγεται απειλητική η οποιαδήποτε ανεξαρτησία και αυτονομία», εξηγεί συγκεκριμένα η κλινική ψυχολόγος.
Αναλύοντας περαιτέρω το σε τι οφείλεται το γεγονός πως μια γυναίκα δύναται να δει από νωρίς επίκινδυνα σημάδια στην συμπεριφορά του συντρόφου της και να τα αγνοήσει ή υποτιμήσει η κα Κανδαράκη, επεσήμανε πως, αφενός το θύμα δυσκολεύεται να συνειδητοποίησει το ίδιο, το τί βιώνει και, χωρίς να προβαίνουμε σε απόλυτες γενικεύσεις, συνήθως αυτό σχετίζεται και με τον τρόπο που μεγάλωσε.
Όπως εξήγησε, οι γυναίκες που δέχονται βία από τους συντρόφους τους συνήθως “έχουν εκπαιδευτεί σε μορφές βίας” από το οικογενειακό τους περιβάλλον.
Πέραν της σωματικής βίας, ειδικότερα, βία είναι και η παραμέληση με ζήτημα να αποτελεί το πως και αν δίνεται σημασία στην επιθυμία, την φωνή και την υπόσταση της γυναίκας ως κόρη, ώστε να μην εσωτερικεύσει μεγαλώνοντας πως είναι λογικό να μην λαμβάνει προσοχή και να μην ακούγονται οι επιθυμίες της.
“Αυτές οι γυναίκες φαίνεται πως θεωρούν δεδομένο πως ότι ο άνδρας δεν θα δώσει σημασία στις επιθυμίες της”, είπε.
Με αφορμή την παρατήρηση αύξησης των περιστατικών δολοφονιών γυναικών από τους συντρόφους τους, το τελευταίο διάστημα, ( Έξι γυναίκες δολοφονήθηκαν σε διάστημα επτά μηνών στην Ελλάδα) η κα Κανδαράκη επισημαίνει πως τόσο η ενδοοικογενειακή βία, όσο και η έμφυλη βία προϋπήρχε ως φαινόμενο.
Όπως επιβεβαιώνουν σχετικές στατιστικές, το τελευταίο διάστημα, με όλη την κατάσταση του εγκλωβισμού και περιορισμού εξαιτίας του lockdown, τα παθογενή φαινόμενα αυτά, εντάθηκαν.
«Όχι κακιά στιγμή δεν υπάρχει», τονίζει η κα Κανδαράκη επισημαίνοντας πως υπό το προαναφερθέν πλαίσιο δεν υπάρχει διαφυγή για να αποκλιμακωθεί η κατάσταση με αποχώρηση του ενός από τα δύο άτομα από το σπίτι πχ.
«Οπότε υπήρχε ένας περιορισμός μέσα στο σπίτι και αύξηση της ενδοοικογενειακής βίας» συνόψισε η ειδικός επισημαίνοντας όμως πως κατά την περίοδο του lockdown υπήρξε μείωση της γυναικοκτονίας διότι υπήρχε περισσότερος έλεγχος.
Όταν όμως ανοίξαμε πάλι και δεν υπήρχε ο έλεγχος και το περιοριστικό περιβάλλον για τα θύματα της ενδοοικογενειακής βίας, τότε άρχισαν να αυξάνονται οι γυναικοκτονίες.
Σε κάθε περίπτωση η κα Κανδαράκη, επιβεβαίωσε πως υπάρχει ζήτημα βίας που σχετίζεται με το φύλο στην Ελλάδα και υπογράμμισε την σημασία του πως μεγαλώνουμε τους γιούς μας και τις κόρες μας.
Πηγή: skai.gr