Την απομάκρυνση της εγκατάστασης αποθήκευσης φιαλών υγραερίου στην κατοικημένη περιοχή της Φοινικιάς ζητά με επερώτησή της η Λαϊκή Συσπείρωση Κρήτης.
Αναλυτικά το κείμενο της ερώτησης η οποία αναμένεται να συζητηθεί στο Περιφερειακό Συμβούλιο:
«Επανερχόμαστε στο θέμα της εγκατάστασης αποθήκευσης φιαλών υγραερίου, που είναι επικίνδυνη για ατύχημα μεγάλης έκτασης, στην κατοικημένη περιοχή της Φοινικιάς Ηρακλείου. Στη συνεδρίαση του περιφερειακού συμβουλίου στις 04.05.2023, με την 117/2023 απόφαση (κατά πλειοψηφία) εκδόθηκε ψήφισμα με αίτημα την αναθεώρηση του σχετικού νομοθετικού πλαισίου.
Η «Λαϊκή Συσπείρωση» Κρήτης καταψήφισε, στηρίζοντας την ξεκάθαρη θέση : «Να ακυρωθεί η άδεια εγκατάστασης της επιχείρησης σε κατοικημένη περιοχή. Να γίνει αναθεώρηση των επιτρεπόμενων δραστηριοτήτων στην περιοχή. Μέτρα πρόληψης και ενίσχυση των υποδομών αντιμετώπισης ατυχήματος στη βιοτεχνική περιοχή της Φοινικιάς».
Επιμένουμε ότι τα «ήξεις – αφίξεις» της πλειοψηφίας του περιφερειακού συμβουλίου δεν προστατεύουν τους κατοίκους.
Τονίζουμε ότι -πέρα από το όριο εναπόθεσης υγραερίου που με ΚΥΑ του 2020 επεκτάθηκε- η πλειοψηφία του περιφερειακού συμβουλίου δεν μπορεί να κλείνει τα μάτια σε κρίσιμα ζητήματα για την ασφάλεια των κατοίκων.
Συγκεκριμένα, ρωτάμε τι απαντά η περιφερειακή αρχή στα παρακάτω αδιαμφισβήτητα γεγονότα :
Η υπαίθρια αποθήκη φιαλών υγραερίου κατασκευάζεται δίπλα -σε 5 μέτρα απόσταση- από άλλες εγκαταστάσεις με μεγάλο πυροθερμικό φορτίο και υψηλής επικινδυνότητας (πχ εγκαταστάσεις επεξεργασίας και αποθήκευσης ξύλου, κοπής σιδήρου, αλουμινίου, πρατήριο υγρών καυσίμων, πυλώνες υψηλής τάσης –ακόμη και μέσα στο γήπεδο της επένδυσης- κτλ).
Οι αποστάσεις μεταξύ των επιχειρήσεων είναι μικρές, γεγονός που ενέχει τον κίνδυνο για την εκδήλωση ενός φαινομένου «ντόμινο» στην περιοχή, σε περίπτωση ατυχήματος ή φυσικής καταστροφής.
Εκτός από το ότι η εγκατάσταση δεν έχει έξοδο διαφυγής, εφάπτεται στον δημοτικό δρόμο (δημοσίου συμφέροντος) και δεν έχει κυκλοφοριακή σύνδεση. Επίσης, είναι τέτοια η δόμηση στην περιοχή που θα είναι εξαιρετικά δύσκολο να έχουν πρόσβαση πυροσβεστικά οχήματα, σε περίπτωση πυρκαγιάς.
Η υπό κατασκευή εγκατάσταση αποθήκευσης φιαλών υγραερίου βρίσκεται σε απόσταση αναπνοής και από τα σπίτια, που κινδυνεύουν να εξαφανιστούν από τον χάρτη σε περίπτωση πρόκλησης ατυχήματος.
Πρόκειται για κύριες κατοικίες, με μόνιμους κατοίκους, που στην πλειοψηφία τους είναι απόγονοι Μικρασιατών προσφύγων, που εκεί τους δόθηκαν κληροτεμάχια πριν 100 χρόνια.
Σε απόσταση 7 μέτρων από την εγκατάσταση βρίσκεται στάση αστικού και σχολικού λεωφορείου, ενώ στον οικιστικό ιστό της περιοχής βρίσκονται και οι εγκαταστάσεις του παιδικού χωριού SOS.
Ενώ το όριο για να αντιμετωπίζεται η επιχείρηση ως εγκατάσταση που μπορεί να προκαλέσει ατυχήματα μεγάλης έκτασης είναι οι 50tn υγραέριο, με τη δήλωση οριακά μικρότερης ποσότητας (49tn αντί 50tn) θεωρείται για τη συγκεκριμένη εγκατάσταση ότι δεν υπάρχει κίνδυνος ατυχήματος μεγάλης έκτασης!
Είναι άραγε τυχαίο ότι για τη συγκεκριμένη εγκατάσταση δηλώνουν την αντίθεσή τους και επισημαίνουν τους κινδύνους πρόκλησης ατυχήματος μεγάλης έκτασης, με ανυπολόγιστες συνέπειες, το ΤΕΕ/ΤΑΚ και ο Σύλλογος Διπλωματούχων Μηχανικών Ελεύθερων Επαγγελματιών Ν. Ηρακλείου;
Επισημαίνουμε πως είναι βαριές οι ευθύνες των κυβερνήσεων για την εγκατάσταση τόνων υγραερίου στην καρδιά της Φοινικιάς, στα πλαίσια της πολιτικής που θυσιάζει την ασφάλεια των κατοίκων για τα επιχειρηματικά κέρδη. Δεν πρέπει να υπάρχει κανένας συμβιβασμός με αυτή την πολιτική.
Ευθύνες έχει και η πλειοψηφία του περιφερειακού συμβουλίου που δεν παίρνει ξεκάθαρα θέση, αλλά με μεσοβέζικες διατυπώσεις αφήνει τον λαό απροστάτευτο.
Υπογραμμίζουμε την ανάγκη στήριξης των κατοίκων που κινητοποιούνται για τα δίκαια αιτήματά τους, για τη ζωή τους και τη ζωή των παιδιών τους.
Με βάση τα παραπάνω, ΕΡΩΤΑΤΑΙ η περιφερειακή αρχή ποια συγκεκριμένα μέτρα θα πάρει για την απομάκρυνση της εγκατάστασης αποθήκευσης φιαλών υγραερίου, που είναι επικίνδυνη για ατύχημα μεγάλης έκτασης στην κατοικημένη περιοχή της Φοινικιάς Ηρακλείου Κρήτης.
Οι περιφερειακοί σύμβουλοι της Λαϊκής Συσπείρωσης
ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ ΑΛΕΚΟΣ- ΜΑΝΟΥΣΑΚΗΣ ΝΙΚΟΣ-ΧΟΥΣΤΟΥΛΑΚΗ ΓΕΝΟΒΕΦΑ».
Το άρθρο “Την απομάκρυνση της εγκατάστασης αποθήκευσης φιαλών υγραερίου στη Φοινικιά ζητά η Λαϊκή Συσπείρωση“, δημοσιεύθηκε για πρώτη φορά στο CRETA24.