Η ανάδειξη της κρητικής αγροδιατροφής σε διεθνές πρότυπο αειφορίας, καινοτομίας και ποιότητας τίθεται στον άμεσο προγραμματισμό δράσεων του Επιμελητηρίου Ηρακλείου, οι οποίες εγκαινιάζονται με το διήμερο Συνέδριο στο Διεθνές Εκθεσιακό Κέντρο Κρήτης (ΔΕΚΚ) το Σάββατο 29 και την Κυριακή 30 Μαρτίου.
«Το Επιμελητήριο Ηρακλείου, αντιλαμβανόμενο τις σύγχρονες ανάγκες, αλλά και τις ευκαιρίες που γεννιούνται από τις διεθνείς εξελίξεις, σε συνεργασία με τα άλλα τρία Επιμελητήρια της Κρήτης και την Περιφέρεια Κρήτης, διοργανώνει το διήμερο αυτό συνέδριο, το οποίο φιλοδοξεί ν΄ αναδείξει πώς το παραδοσιακό μπορεί να γίνει διεθνώς ανταγωνιστικό χωρίς να χάσει την ψυχή του, και πώς η τεχνολογία μπορεί να ενισχύσει τη βιωσιμότητα διατηρώντας παράλληλα την αυθεντικότητα των κρητικών προϊόντων» ανέφερε στη διάρκεια Συνέντευξης Τύπου ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου Ηρακλείου κ. Βαγγέλης Καρκανάκης.
Το Συνέδριο «Κρητική Γη, Αειφόρος Ανάπτυξη: Χτίζοντας Ανθεκτικά Οικοσυστήματα Αγροδιατροφής για το Μέλλον» αποτελεί ορόσημο για την κρητική αγροδιατροφή και φέρνει για πρώτη φορά στο ίδιο τραπέζι περισσότερους από 50 εκλεκτούς ομιλητές, πολιτικούς, ακαδημαϊκούς, ερευνητές, παραδοσιακούς παραγωγούς και νεοφυείς επιχειρηματίες, με στόχο τη γεφύρωση της χιλιετούς παράδοσης με την τεχνολογική καινοτομία.
Στη Συνέντευξη Τύπου ο Αντιπεριφερειάρχης Επιχειρηματικότητας κ. Μιχάλης Βάβμουκας τόνισε τον σημαντικό ρόλο των επιχειρήσεων στην αξιοποίηση των πλεονεκτημάτων που διαθέτουν τα κρητικά προϊόντα και στις συνολικές δράσεις της Περιφέρειας Κρήτης για να τονωθεί η αγροδιατροφική επιχειρηματική δραστηριότητα.
Ο Αντιπεριφερειάρχης Αγροτικής Οικονομίας κ. Σταύρος Τζεδάκης επισήμανε ότι στόχος όλων των φορέων της Κρήτης είναι ν΄ ανταποκριθούν στις σύγχρονες απαιτήσεις, λόγω της κλιματικής αλλαγής που επηρεάζει σημαντικά την ποιότητα και την ποσότητα των αγροτικών προϊόντων, καθώς και στις νέες προκλήσεις στη διεθνή ανταγωνιστική αγορά, επενδύοντας στην εκπαίδευση, την καινοτομία και την κυκλική οικονομία.
Η Πρόεδρος Αγροδιατροφικής Σύμπραξης κα Ειρήνη Χουδετσανάκη υπογράμμισε ότι τέτοιες πρωτοβουλίες χτίζουν βήμα-βήμα τη συνεργασία και το κοινό όραμα για την Κρήτη του 2030, ώστε να κατακτήσει το νησί τη θέση που επάξια μπορεί να διεκδικήσει μέσα από την αναγνωρίσιμη ταυτότητα των προϊόντων της.
Το Συνέδριο πραγματοποιείται στο πλαίσιο της Έκθεσης CRETA FOOD & DRINK EXPO, η οποία διεξάγεται από 28 έως 30 Μαρτίου στο Διεθνές Εκθεσιακό Κέντρο Κρήτης και περιλαμβάνει, ως παράλληλη εκδήλωση τον 11ο Μεσογειακό Διαγωνισμό Μαγειρικής – Ζαχαροπλαστικής, σε συνεργασία με τη Λέσχη Αρχιμαγείρων Κρήτης.
Ο Πρόεδρος της Λέσχης Αρχιμαγείρων Κρήτης κ. Τάσος Παπαδάκης αναφερόμενος στον τριήμερο Διαγωνισμό τόνισε ότι είναι αφιερωμένος στη μνήμη του Δημοσιογράφου Νίκου Ψιλάκη και έχει επίκεντρο συνταγές που αναδεικνύουν τη κρητική γαστρονομία και πρώτες ύλες μόνο από την Κρήτη.
Το διήμερο συνέδριο θα διαρκέσει από τις 10.30 έως τις 16.00 και διαρθρώνεται σε έξι θεματικές ενότητες που αντιμετωπίζουν τις σύγχρονες προκλήσεις:
•Εξωστρέφεια & Ανάπτυξη Διεθνών Αγορών
•Έρευνα, Καινοτομία & Αειφορία
•Ποιότητα, Ταυτότητα & Βιωσιμότητα
•Παραδοσιακά Προϊόντα & Σύγχρονη Επιχειρηματικότητα
•Συμβολή Τοπικών Προϊόντων στην Τουριστική Εμπειρία
•Ενίσχυση της Γυναικείας Επιχειρηματικότητας
Πληροφορίες για το αναλυτικό Πρόγραμμα του Συνεδρίου έχουν αναρτηθεί στην ιστοσελίδα του Επιμελητηρίου Ηρακλείου: www.ebeh.gr.
Το άρθρο “Το ερχόμενο Σαββατοκύριακο το συνέδριο «Κρητική Γη, Αειφόρος Ανάπτυξη: Χτίζοντας Ανθεκτικά Οικοσυστήματα Αγροδιατροφής για το Μέλλον»“, δημοσιεύθηκε για πρώτη φορά στο CRETA24.