Οι καιρικές συνθήκες των προηγούμενων μηνών μείωσαν σε κάποιες περιπτώσεις σε ποσοστό μεγαλύτερο του 50% τη φετινή ποσότητα σταφυλιών, με αποτέλεσμα να μην καλύπτεται ούτε η εγχώρια, ούτε η ξένη αγορά.
Στην παρούσα φάση ο τρύγος βρίσκεται στο αρχικό στάδιο σε ότι αφορά στις οινοποιήσιμες ποικιλίες και στην τελική φάση σε ότι αφορά στα επιτραπέζια σταφύλια κι εκείνα που προορίζονται για σταφίδα.
Σύμφωνα με αμπελουργούς, οι καιρικές συνθήκες στις αρχές του καλοκαιριού κατέστρεψαν μεγάλο μέρος της παραγωγής, με τη ζημιά να κυμαίνεται από 30% έως και 100%. Τις μικρότερες απώλειες είχαν όσοι προχώρησαν σε αλλεπάλληλους ψεκασμούς, εκτινάσσοντας όμως έτσι το κόστος παραγωγής τους. Στη συνέχεια, όσα αμπέλια είχαν επιβιώσει, δέχτηκαν ένα δεύτερο χτύπημα από τον καύσωνα, ο οποίος προκάλεσε απώλειες άνω του 50%. Οι συνθήκες αυτές είχαν ως απόρροια την αλλαγή κατηγορίας χρήσης κάποιων σταφυλιών, μειώνοντας έτσι και το κέρδος για τους παραγωγούς.
Μολονότι η ζήτηση είναι πολύ μεγαλύτερη από την προσφορά, η τιμή του προϊόντος, σημειώνουν οι παραγωγοί, δεν αυξήθηκε σε τέτοιο βαθμό ώστε να καλύψει τη “χασούρα”. Ενδεικτικά αναφέρεται ότι για το επιτραπέζιο σταφύλι η τιμή κυμαίνεται μεταξύ 0,65-0,80 ευρώ, καταγράφοντας μια άνοδο 20%-30% σε σχέση με την περυσινή τιμή. Στα οινοποιήσιμα σταφύλια οι τιμές διατηρούνται στα ίδια επίπεδα με πέρυσι.
Η αδυναμία κάλυψης της εγχώριας αγοράς, αλλά και αυτής στο εξωτερικό δε συναντάται μόνο στην Ελλάδα, αλλά πρόκειται για μια γενική κατάσταση στις χώρες – παραγωγούς, λόγω καιρικών συνθηκών. Αξίζει να σημειωθεί ότι ο βασικός καταναλωτής του ελληνικού σταφυλιού στο εξωτερικό είναι η Γερμανία.
Το άρθρο “Τρύγος: Αδυναμία κάλυψης της αγοράς, λόγω μειωμένης παραγωγής“, δημοσιεύθηκε για πρώτη φορά στο CRETA24.