Το έθιμο της Τσικνοπέμπτης τήρησαν οι Κρητικοί, με τις ψησταριές να παίρνουν φωτιά από νωρίς το μεσημέρι στις γειτονιές και τους κεντρικούς δρόμους των πόλεων.
Ψησταριές στήθηκαν έξω σπίτια, ταβέρνες και εστιατόρια και σύμφωνα μάλιστα με πληροφορίες, τα περισσότερα καταστήματα εστίασης ήταν sold out από κρατήσεις από την προηγούμενη κιόλας εβδομάδα.
Τι γιορτάζουμε σήμερα – Γιατί ψήνουμε κρέας – Τα έθιμα σε όλη τη χώρα
Τσικνοπέμπτη λέγεται λόγω του ότι οι μέρες Τετάρτη και Παρασκευή θεωρούνται νηστίσιμες και γιορτάζεται τη δεύτερη εβδομάδα των Αποκριών, την αποκαλούμενη Κρεατινή.
Σήμερα, σύμφωνα με την παράδοση καταναλώνεται κρέας.
Εικάζεται, όμως, ότι προέρχεται από τις βακχικές γιορτές των αρχαίων Ελλήνων και Ρωμαίων, που επιβίωσαν του Χριστιανισμού.
Σύμφωνα με τον λαογράφο Δημήτριο Λουκάτο, το φαγοπότι και το γλέντι της ημέρας είναι «ομοιοπαθητικές προσπάθειες για την ευφορία της γης».
Την Τσικνοπέμπτη, που βρίσκεται στο μέσο του Τριωδίου, ξεκινούν ουσιαστικά οι εκδηλώσεις της Αποκριάς, οι οποίες κορυφώνονται με τα Κούλουμα την Καθαρά Δευτέρα.
Ανάλογες γιορτές υπάρχουν στη Γερμανία (Schmutziger Donnerstag = Λιπαρή Πέμπτη) και στη Νέα Ορλεάνη των ΗΠΑ (Mardi Gras = Λιπαρή Τρίτη), που συνδυάζονται με καρναβαλικές εκδηλώσεις.
Το άρθρο “Τσικνοπέμπτη: Πήραν φωτιά οι ψησταριές στην Κρήτη – Δεν «έπεφτε καρφίτσα» σε εστιατόρια και ταβέρνες (εικόνες)“, δημοσιεύθηκε για πρώτη φορά στο CRETA24.