Υψηλές τιμές ατμοσφαιρικής ρύπανσης καταγράφονται στο Ηράκλειο λόγω της αυξημένης κίνησης των οχημάτων, ειδικά την περίοδο των εορτών, αλλά και από τη χρήση των τζακιών, όπως καταγράφονται από τους Σταθμούς μέτρησης της Περιφέρειας Κρήτης.
«Παρατηρούμε ότι ιδιαίτερα κατά τις απογευματινές και βραδινές ώρες αυξάνονται πάρα πολύ τα βλαβερά αιωρούμενα σωματίδια, ειδικά στο κέντρο της πόλης, ενώ τις πρωινές ώρες έχουμε ρύπανση κυρίως από τα αυτοκίνητα» ανέφερε στον ΣΚΑΪ Κρήτης και την Ελένη Βακεθιανάκη η καθηγήτρια στο Τμήμα Χημείας του Πανεπιστημίου Κρήτης και Υπεύθυνη του Κόμβου Έρευνας, Καινοτομίας και Διάχυσης για την Κλιματική Αλλαγή στον Φινοκαλιά Λασιθίου, Μαρία κανακίδου.
Σύμφωνα με την κα. Κανακίδου, εκτός του μαύρου άνθρακα, υπάρχουν και τοξικές ενώσεις που αναπνέουμε λόγω του καπνού των τζακιών, για αυτό και επιβάλλεται καλός αερισμός και στα σπίτια καθώς το μονοξείδιο του άνθρακα είναι ιδιαίτερα τοξικό. Πολύ επικίνδυνα είναι, ωστόσο, και τα αιωρούμενα σωματίδια. «Έχουν κατηγορηθεί για 7 εκατ. πρόωρους θανάτους παγκοσμίως, ενώ 12.000 άνθρωποι μπορεί να πεθαίνουν πρόωρα στην Ελλάδα εξαιτίας τους» τόνισε η κα. Κανακίδου, προσθέτοντας ότι πρόσφατα η Ε.Ε. κατέβασε στο μισό τα επιτρεπόμενα όρια (αιωρούμενα σωματίδια pm2,5 ήταν στα 20μg/m3, πέφτει στα 10μg/m3) τα οποία θα πρέπει να φτάσουμε έως το 2030.
Η ίδια επισήμανε ότι η ανατ. Μεσόγειος έχει επίσης υψηλές ποσότητες όζοντος ως μεταφερόμενο ρύπο και θερμαίνεται 50% παραπάνω από ότι συμβαίνει παγκοσμίως. «Με τις μακρόχρονες μετρήσεις του Σταθμού στον Φινοκαλιά από το 1993, αλλά και από το 2020 που μετράμε τα αέρια του θερμοκηπίου, βλέπουμε τη μεγάλη αύξηση του διοξειδίου του άνθρακα και του μεθανίου. Σιγά σιγά αρχίζουμε να προβλέπουμε και τα επεισόδια σκόνης, όχι την έντασή τους αλλά την περίοδο εμφάνισής τους και προσπαθούμε να στήσουμε ένα σύστημα σε συνδυασμό με τις μετρήσεις στον Σταθμό και με τα σχετικά μοντέλα. Ήδη υπάρχει ιστοσελίδα της Περιφέρειας Κρήτης όπου διοχετεύονται τα δεδομένα των τεσσάρων Σταθμών όπου υπάρχουν προβλέπεις από το Copernicus για την ατμοσφαιρική ρύπανση στην περιοχή και σύντομα θα μπορέσουμε να αντικαταστήσουμε αυτές τις προβλέψεις που θα κάνει το Πανεπιστήμιο Κρήτης» πρόσθεσε.
Υπενθυμίζεται ότι οι δύο Σταθμοί, τους οποίους λειτουργεί το Πανεπιστήμιο Κρήτης, βρίσκονται ο ένας δίπλα στο Εργατικό Κέντρο Ηρακλείου και ο δεύτερος στις εγκαταστάσεις του Πανεπιστημίου στις Βούτες, μέσω του Προγράμματος «Σχεδία» για την αντιμετώπιση της ατμοσφαιρικής ρύπανσης στην Κρήτη. Λειτουργούν δύο ακόμα στα Χανιά και το Ακρωτήρι, υπό την ευθύνη του Πολυτεχνείου Κρήτης και ο Σταθμός στον Φικοκαλιά.
Το άρθρο “Τζάκια και οχήματα «ανεβάζουν» την ατμοσφαιρική ρύπανση στο Ηράκλειο“, δημοσιεύθηκε για πρώτη φορά στο CRETA24.