Για τις μεταλλάξεις και συγκεκριμένα για το πρώτο κρούσμα της νοτιοαφρικανικής μετάλλαξης του κορωνοϊού που εντοπίστηκε στη χώρα μας, μίλησε στον Περιφερειακό Τηλεοπτικό Σταθμό CRETA και στην εκπομπή Live με την Αντιγόνη ο Καθηγητής Πνευμονολογίας του Πανεπιστημίου Κρήτης και Διευθυντής της Πνευμονολογικής Κλινικής του ΠΑΓΝΗ Νίκος Τζανάκης, ο οποίος αναφέρθηκε μεταξύ άλλων και στην επιδημιολογική εικόνα του νησιού.
Όπως επεσήμανε ο κ. Τζανάκης η νοτιοαφρικανική μετάλλαξη έχει πολλές μεταλλάξεις. Συγκεντρώνει τις μεταλλάξεις της στην πρωτεΐνη της ακίδας αλλά στην ουσία δεν πρόκειται για μετάλλαξη. «Ο μεταλλαγμένος ιός τύπου Βρετανίας, συγκεντρώνει 17 μεταλλάξεις στο κύριο σώμα του και 4 μεταλλάξεις στην ακίδα του. Στη νοτιοαφρικανική είναι 7 μεταλλάξεις, πολλές από τις οποίες είναι στην ακίδα και αλλάζει έτσι η δυνατότητα του ιού να εισχωρήσει στα κύτταρα. Έτσι ξεγελάει τον ιό και υπερφαλαγγίζει την ανοσία που έχει δημιουργηθεί. Μεταδίδει πιο εύκολα, όμως ξεφεύγει από την φυσική ανοσία σε κάποιον που έχει μολυνθεί π.χ. πριν από δύο μήνες».
Όσον αφορά τον εμβολιασμό, φαίνεται πως τα εμβόλια έχουν κάποια αποτελεσματικότητα σύμφωνα με τον κ. Τζανάκη. «Μπορεί να μην είναι 90% όπως πριν, αλλά έχουν αποτελεσματικότητα που μπορεί να είναι 60 – 70 – 80%. Αυτό το ξέρουμε εργαστηριακά και πιστεύω θα φανεί. Κάποια άλλα εμβόλια φαίνεται ότι έχουν μειωμένη αποτελεσματικότητα, κάτω από το 50% και αυτό είναι το ανησυχητικό. Ο κ. Σύψας μάλλον εννοούσε ότι με τις μεταλλάξεις μπορεί να δημιουργηθεί ένα άλλο στέλεχος στο οποίο να μην ανταποκρίνονται τα εμβόλια και τα αντισώματα».
Ωστόσο οι μεταλλάξεις μεταδίδονται πιο γρήγορα και είναι πιο θανατηφόρες διότι υπάρχουν περισσότερα επιβεβαιωμένα κρούσματα σε λίγο χρόνο. «Στην περίπτωση αυτή, θα πρέπει να προσέξουμε να μη διαδοθεί το ένα στέλεχος και να επικρατήσει. Δυστυχώς έχω την εντύπωση ότι με το βρετανικό στέλεχος έχουμε χάσει το παιχνίδι. Δεν ξέρω με το νοτιοαφρικανικό μέχρι στιγμής τι γίνεται, αλλά το βρετανικό φαίνεται να επικρατεί».
Ο κ. Τζανάκης αναφέρθηκε στα μεταλλαγμένα κρούσματα του κορωνοϊού στην Κρήτη, λέγοντας πως μπορεί να θεωρηθεί «καλό νέο», διότι δείχνει πως δεν υπάρχει εξάπλωση στο νησί. «Είναι καλή πληροφορία όμως μένει να επιβεβαιωθεί. Θα πρέπει να ελέγχουμε τα γονιδιώματα. Νομίζω ότι αυτός ο ιός είναι δύσκολος από πολλές πλευρές. Θα ταλανίσει την ανθρωπότητα, αλλά είμαστε στην αρχή του τέλους του. Ίσως θα πρέπει λίγους μήνες ακόμη να προσέξουμε σαν κοινωνία προκειμένου όλες οι μεταλλάξεις να μην επικρατήσουν και να μην προσβάλλουν την κοινότητα μας».
Ερωτηθείς αν θα πρότεινε περισσότερα περιοριστικά μέτρα λόγω της αύξησης των κρουσμάτων ο κ. Τζανάκης απάντησε πως θα πρότεινε συγκεκριμένα πράγματα. «Κλείσιμο συνόρων με τις χώρες που παρατηρείται η μετάλλαξη, δε δεχόμαστε κανέναν από εκεί ούτε πάμε. Προσεκτική ιχνηλασία των ατόμων που βρίσκονται οι μεταλλάξεις αυτές, περιορισμό σε εκείνους και των στενών επαφών ώστε να κοπούν οι συρροές αν υπάρχουν και στρατιωτική απομόνωση σε κοντινές επαφές και σε τυχόν άτομα που κόλλησαν. Έτσι θα σβήσουμε το στέλεχος αυτός. Συνάμα ο καθένας μας, θα πρέπει να προσέχει ώστε να μειώσουμε την μετάλλαξη αυτή».
Ο κ. Τζανάκης αναφέρθηκε στο lockdown που επιβλήθηκε το απόγευμα της Κυριακής στην Περιφερειακή Ενότητα Λασίθιου, λέγοντας πως δεν επιτρέπεται ένα άρρωστο παιδί ή οποιοσδήποτε είναι άρρωστος να πηγαίνει στο σχολείο και στη δουλειά του, ούτε να έρχεται σε επαφή με άλλους ανθρώπους αλλά αντιθέτως να πηγαίνει στο γιατρό, να παίρνει τα μέτρα του και να μπαίνει σε κατ’ οίκον περιορισμό. «Τα λάθη που έγιναν είναι σοβαρά και πολύ μεγάλα στον Άγιο Νικόλαο. Θα πρέπει να τα προσέχουμε όλα αυτά γιατί μια ολόκληρη κοινωνία ενδέχεται τις επόμενες ημέρες να κλειστεί μέσα στην πόλη της, όπως έγινε σε μερικά χωριά στη Βόρεια Ελλάδα. Μέσα σε λίγες ημέρες εκτινάχθηκαν τα κρούσματα, τα πράγματα δεν είναι απλά, δεν ξέρουμε που θα τραβήξει η ουρά του πράγματος».
Τα μέτρα θα πρέπει να είναι στοχευμένα, σύμφωνα με τον κ. Τζανάκη ενώ πρόσθεσε πως θα ήταν χρήσιμο να περιοριστεί η επαφή με τον Άγιο Νικόλαο, όπως έγινε και με το Παλαίκαστρο. «Σίγουρα χρειάζονται πιο στοχευμένα μέτρα όμως οι ειδικοί και οι άνθρωποι που ασχολούνται με αυτά τα γνωρίζουν και θα πράξουν σωστά. Αυτό που θα ήθελα να επισημάνω είναι ότι οι Αγιονικολιώτες πρέπει να είναι πολύ προσεκτικοί αυτές τις δύο εβδομάδες. Δεν κάνουμε επισκέψεις και δεν πάμε στη δουλειά μας αν είμαστε άρρωστοι, δεν συνωστιζόμαστε, φοράμε μάσκα και δημιουργούμε ένα τείχος ώστε η πόλη να επανέλθει στο φυσιολογικό».
Τέλος, αναφορικά με το τρίτο κύμα της πανδημίας του κορωνοϊού, ο κ. Τζανάκης υποστήριξε πως είμαστε στην απαρχή του και πρέπει να είμαστε ιδιαίτερα προσεκτικοί ώστε ο ιός να μην έχει τη δυναμική να σκοτώσει και να διασωληνώσει ασθενείς. «Το επόμενο δίμηνο είναι δύσκολη περίοδος και πρέπει να προσέξουμε. Πρέπει να περιστείλουμε την ασθένεια».