Mε ιδιαίτερη επιτυχία ολοκληρώθηκε η δεύτερη συνάντηση διαβούλευσης της Εθνικής Τεχνικής Επιτροπής BLUE PORTS, υπό τη διοργάνωση του Εργαστηρίου Ανανεώσιμων και Βιώσιμων Ενεργειακών Συστημάτων του Πολυτεχνείου Κρήτης, συντονιστή έργου, σε συνεργασία με την TÜV HELLAS (TÜV NORD) και τον Οργανισμό Λιμένος Ηρακλείου.
Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε στις 7 Μαρτίου 2025 στη Ναυτιλιακή Λέσχη Πειραιώς, με την υποστήριξη της Ένωσης Λιμένων Ελλάδος και του Ναυτικού Επιμελητηρίου Ελλάδος.
Το BLUE PORTS (BLUE CAREERS IN NET ZERO ENERGY PORTS), που χρηματοδοτείται από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Θάλασσας, Αλιείας και Υδατοκαλλιέργειας (EMFAF) στηρίζει την πράσινη μετάβαση των λιμένων, αναπτύσσοντας εξειδικευμένο Σχήμα Κατάρτισης και Πιστοποίησης του ανθρώπινου δυναμικού, το οποίο θα καλύπτει πράσινες, βιώσιμες λύσεις, για την επίτευξη της κλιματικής ουδετερότητας, εστιάζοντας σε μικρά και μεσαία λιμάνια.
Την εκδήλωση άνοιξαν με χαιρετισμό ο Καθ. Θεοχάρης Τσούτσος, Ιδρυτής/Διευθυντής του Εργαστηρίου Ανανεώσιμων και Βιώσιμων Ενεργειακών Συστημάτων στο Πολυτεχνείο Κρήτης, ο κ. Βασίλειος Μάμαλης, Εκτελεστικός Διευθυντής της Ένωσης Λιμένων Ελλάδος και ο κ. Βασίλειος Πολίτης, Μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου του Ναυτικού Επιμελητηρίου Ελλάδος. Στοχευμένες παρουσιάσεις έγιναν από την κα Σταυρούλα Τουρνάκη, Συντονίστρια του BLUE PORTS, Εργαστήριο Ανανεώσιμων και Βιώσιμων Ενεργειακών Συστημάτων, Πολυτεχνείο Κρήτης, και τον κο Χρήστο Καριώτη, TÜV HELLAS, που ανέλυσαν τις βασικές παραμέτρους του Σχήματος Πιστοποίησης BLUE PORTS, όπως την ανάπτυξη δύο επιμέρους σχημάτων, ένα με στόχευση σε διευθυντικά στελέχη και διοικητικό προσωπικό και το άλλο με στόχευση σε τεχνικό και επιχειρησιακό προσωπικό. Το συμμετοχικό μέρος της συνάντησης συντόνισαν οι κύριοι Βιργίνιος Βουδούρης, Αντιπρόεδρος Πιστοποίησης Προσώπων, TÜV HELLAS, Καθ. Θεοχάρης Τσούτσος, Πολυτεχνείο Κρήτης, Χρήστος Καριώτης, Senior Operations Support Persons Certification, TÜV HELLAS, και Μηνάς Σεϊμένης, Ειδικός Σύμβουλος Διευθύνοντος, Οργανισμός Λιμένος Ηρακλείου, με την υποστήριξη της κας Mαρίας Φράγκου και του κ. Νικόλαου Σκαράκη, Ερευνητών του Πολυτεχνείου Κρήτης.
Η διαβούλευση επικεντρώθηκε στη βελτιστοποίηση του Προγράμματος Κατάρτισης και εναρμόνιση με τα αναμενόμενα εργασιακά καθήκοντα των πιστοποιημένων προσώπων, καθώς και στα κριτήρια της εξέτασης πιστοποίησης των υποψηφίων.
Η Εθνική Τεχνική Επιτροπή BLUE PORTS απαρτίζεται από ενδιαφερόμενους φορείς της Γαλάζιας Οικονομίας που ενεργοποιούν την τετραπλή έλικα βιώσιμης καινοτομίας και κάθε κρίκο της αλυσίδας αξίας στο λιμενικό οικοσύστημα. Στην συνάντηση εκπροσωπήθηκαν φορείς όπως Ένωση Λιμένων Ελλάδος (ΕΛΙΜΕ), Ναυτικό Επιμελητήριο Ελλάδος (ΝΕΕ), Ομοσπονδία Υπαλλήλων Λιμανιών Ελλάδας (ΟΜΥΛΕ), Σύνδεσμος Επιχειρήσεων Επιβατηγού Ναυτιλίας (ΣΕΕΝ), Ινστιτούτο Εργασίας Γενικής Συνομοσπονδίας Εργατών Ελλάδας (ΙΝΕ ΓΣΕΕ), Εθνικό Σύστημα Διαπίστευσης (ΕΣΥΔ), Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδας (ΤΕΕ), Hellenic Environmental Center (HEC).
Οι φορείς αναγνώρισαν την προστιθέμενη αξία του Σχήματος Πιστοποίησης BLUE PORTS στην επιτάχυνση της πράσινης μετάβασης των λιμένων ενισχύοντας τις δεξιότητες και ικανότητες του ανθρώπινου κεφαλαίου στο λιμενικό οικοσύστημα. Ιδιαίτερη μνεία έγινε στον προσαρμοσμένο σχεδιασμό του προγράμματος κατάρτισης σε σχέση με τις διαπιστωμένες και πραγματικές ανάγκες του κλάδου. Παράλληλα, παρείχαν πολύτιμες απόψεις και παρατηρήσεις, που μέσα από τη διαδικασία εναρμόνισης των συμπερασμάτων από τις εργασίες των τεσσάρων Επιτροπών στις συμμετέχουσες χώρες (Ελλάδα, Ιταλία, Ισπανία και Γεωργία), θα συμβάλουν στην τελική διαμόρφωση του Σχήματος και αμοιβαία αναγνώρισή του.
Σχετικά με το BLUE PORTS
Το BLUE PORTS (BLUE CARREERS IN NET ZERO ENERGY PORTS) στηρίζει την πράσινη μετάβαση των λιμένων, αναπτύσσοντας ένα εξειδικευμένο σχήμα κατάρτισης και πιστοποίησης του ανθρώπινου δυναμικού, το οποίο καλύπτει πράσινες, βιώσιμες λύσεις, και ενσωματώνει περιβαλλοντικά φιλικά προϊόντα και υπηρεσίες για την επίτευξη κλιματικής ουδετερότητας, με εστίαση σε μικρά και μεσαία λιμάνια. Διαμορφώνει έτσι ανταγωνιστικό πλεονέκτημα και επαγγελματικά προσόντα, και συμβάλει σε ενισχυμένη ασφάλεια και απόδοση, , βελτιωμένες ευκαιρίες σταδιοδρομίας και κινητικότητας, καθώς και νέες, πράσινες θέσεις εργασίας στο λιμενικό κλάδο. Το καινοτόμο σχήμα πιστοποίησης BLUE PORTS, που συμμορφώνεται με το πρότυπο ISO / IEC 17024, θα δοκιμαστεί και θα επικυρωθεί σε επιλεγμένα λιμάνια της Μεσογείου και του Εύξεινου Πόντου και θα προωθηθεί για αμοιβαία αναγνώριση σε ολόκληρη την Ευρώπη. Στα αναμενόμενα αποτελέσματα περιλαμβάνεται η δημιουργία ψηφιακού εκπαιδευτικού υλικού και η κατάρτιση περισσότερων από 200 επαγγελματιών και 150 νέων ταλέντων.
Το BLUE PORTS κινητοποιεί ενδιαφερόμενους φορείς σε όλη την τετραπλή έλικα καινοτομίας, και πιο συγκεκριμένα τους φορείς διοίκησης και εκμετάλλευσης λιμένων και άλλους σχετικούς φορείς, την κοινωνία των πολιτών, τα εκπαιδευτικά και ερευνητικά ιδρύματα ναυτιλιακών σπουδών σε τοπικό, περιφερειακό, εθνικό και διακρατικό επίπεδο. Η κοινοπραξία συντονίζεται από το Εργαστήριο Ανανεώσιμων και Βιώσιμων Ενεργειακών Συστημάτων του Πολυτεχνείου Κρήτης και καλύπτει μια ευρεία γεωγραφική περιοχή, με οκτώ (8) εταίρους από την Ελλάδα, την Ισπανία, την Ιταλία, τη Γεωργία και την Τυνησία και 26 φορείς υποστήριξης, που εκπροσωπούν λιμάνια, φορείς διακυβέρνησης, κοινωνικούς εταίρους, μέλη της ακαδημαϊκής κοινότητας, εμπειρογνώμονες πιστοποίησης και άλλους φορείς που σχετίζονται με το λιμενικό οικοσύστημα. Στους Έλληνες εταίρους συγκαταλέγονται, ο Οργανισμός Λιμένος Ηρακλείου και ο Οργανισμός Επιθεώρησης, Πιστοποίησης και Εκπαίδευσης TÜV NORD, ενώ το Υπουργείο Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής είναι συνεργαζόμενος εταίρος. Το ΒLUE PORTS συγχρηματοδοτείται από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Θάλασσας, Αλιείας και Υδατοκαλλιέργειας (EMFAF) 2021–2027 της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.
Το άρθρο “ΒLUE PORTS: Πιστοποίηση Δεξιοτήτων για την πράσινη μετάβαση στα λιμάνια“, δημοσιεύθηκε για πρώτη φορά στο CRETA24.