
Κλιμάκιο μηχανικών της Τεχνικής Υπηρεσίας Δήμου Ηρακλείου, σε συνεργασία με ειδικούς της ΔΑΕΦΚ, προχώρησε σε σήμανση κατοικιών που χαρακτηρίζονται επικίνδυνες
Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης κηρύχθηκε η Κοινότητα Βούτων Ηρακλείου, ενώ σημαντικές εξελίξεις καταγράφονται στην περιοχή, όπου η ανησυχία εντείνεται λόγω της συνεχιζόμενης εμφάνισης ρηγματώσεων και καθιζήσεων, όπως μεταδίδει το neakriti.
Κλιμάκιο μηχανικών της Τεχνικής Υπηρεσίας του Δήμου Ηρακλείου, σε συνεργασία με ειδικούς της ΔΑΕΦΚ, προχώρησε σε σήμανση των κατοικιών που χαρακτηρίζονται επικίνδυνες. Τα συγκεκριμένα κτίσματα επισημάνθηκαν με κίτρινο χρώμα, γεγονός που σημαίνει ότι δεν είναι ασφαλή για κατοίκηση μέχρι να γίνουν οι αναγκαίες παρεμβάσεις και επισκευές.
Σύμφωνα με τις μέχρι τώρα εκτιμήσεις, συνολικά εννέα κατοικίες έχουν χαρακτηριστεί ως «κίτρινες» από το κλιμάκιο του ΤΑΕΦΚ, με σαφή σύσταση εκκένωσης προς τους ιδιοκτήτες και ενοίκους τους για λόγους ασφαλείας.
Στη διάρκεια της τακτικής συνεδρίασης του Συντονιστικού Οργάνου Πολιτικής Προστασίας στην Περιφέρεια Κρήτης, ο Πρόεδρος του ΟΑΣΠ Ευθύμιος Λέκκας παρουσίασε τα έως τώρα δεδομένα για τις δύο εκτεταμένες ρηγματώσεις μήκους 150 μέτρων που έχουν εντοπιστεί στην περιοχή.
Ο κ. Λέκκας επεσήμανε ότι εξετάζονται διάφορα σενάρια για το φαινόμενο των ρηγματώσεων, αναφέροντας: «Διερευνούμε αν πρόκειται για εδαφική διάρρηξη, κατολίσθηση, περιστροφική ολίσθηση, διαφορική καθίζηση ή ακόμη και ρευστοποίηση των εδαφών. Προς το παρόν, με κάθε επιφύλαξη, πιθανότερο θεωρείται να έχουμε μια τεκτονική διάρρηξη, όχι όμως σεισμικής αιτιολογίας».
Αναφορικά με τα κτίρια που έχουν πληγεί, ο Πρόεδρος του ΟΑΣΠ ανέφερε: «Περίπου τέσσερις κατασκευές παρουσιάζουν σοβαρές ενδείξεις αστάθειας και η σύσταση είναι να εκκενωθούν άμεσα για λόγους ασφάλειας».
Οι έρευνες για να διαπιστωθούν με ακρίβεια οι αιτίες του φαινομένου βρίσκονται σε πλήρη εξέλιξη. Οι επιστήμονες εστιάζουν στην ανάλυση των γεωλογικών δεδομένων της περιοχής και τις επόμενες ώρες αναμένονται ανακοινώσεις με τα πρώτα ασφαλή συμπεράσματα.
Πηγή: skai.gr