Τι κι αν είμαστε μόλις στον δεύτερο μήνα του φθινοπώρου, τα πρώτα κρούσματα γρίπης στην Κρήτη, έχουν ήδη καταγραφεί. Σύμφωνα με τα όσα δήλωσε στον ΣΚΑΪ Κρήτης και τη Μαρία Μπινιχάκη, ο Καθηγητής Κλινικής Ιολογίας του Πανεπιστημίου Κρήτης και Διευθυντής του Εργαστηρίου Κλινικής Ιολογίας Γιώργος Σουρβίνος, έχουν ήδη εντοπιστεί τα πρώτα κρούσματα στο νησί, όχι όμως ακόμη σε σημαντικό αριθμό.
Σύμφωνα με τον Εθνικό Οργανισμό Δημόσιας Υγείας, στην Ελλάδα η διαχρονική παρακολούθηση του νοσήματος έχει δείξει ότι η δραστηριότητα της γρίπης συνήθως αρχίζει να αυξάνει κατά τον μήνα Ιανουάριο, και κορυφώνεται κατά τους μήνες Φεβρουάριο – Μάρτιο.
Ως προς το στέλεχος που φαίνεται ότι θα κυριαρχήσει φέτος, με βάση τις ενδείξεις από το νότιο ημισφαίριο, είναι η γρίπη τύπου Α και το παλιό πανδημικό στέλεχος Η1Ν1.
Σε κάθε περίπτωση, οι ειδικοί εμφανίζονται και φέτος βέβαιοι για το επικίνδυνο «κοκτέιλ» γρίπης, κορωνοϊού και ιού RSV στην διάρκεια του χειμώνα και για τον λόγο αυτό απευθύνουν έκκληση στους πολίτες, κυρίως στους ηλικιωμένους και στις ευάλωτες ομάδες του πληθυσμού να εμβολιαστούν.
«Κανένα ενδιαφέρον για ραντεβού και ελάχιστοι εμβολιασμοί»
Με ιατρική συνταγή θα διενεργείται για… λίγες ακόμη ημέρες ο αντιγριπικός εμβολιασμός, καθώς από 1η Νοεμβρίου η διαδικασία απλοποιείται.
Για «πισωγύρισμα» έκανε λόγο, μιλώντας στο Creta24, ο Πρόεδρος του Φαρμακευτικού Συλλόγου Ηρακλείου Αριστοτέλης Σκουντάκης, καθώς η περσινή διαδικασία ήταν πιο απλή, αφού δεν απαιτούνταν ιατρική συνταγή για τον αντιγριπικό εμβολιασμό και γι’αυτό υπήρξαν υψηλά ποσοστά εμβολιασμού, κάτι για το οποίο δεν εμφανίστηκε ιδιαίτερα αισιόδοξος ο κ. Σκουντάκης, ότι θα συμβεί και φέτος.
Μέχρι στιγμής, σύμφωνα με τον ίδιο, στα φαρμακεία του Ηρακλείου έχουν διενεργηθεί ελάχιστοι εμβολιασμοί κατά της γρίπης και δεν υπάρχει ενδιαφέρον για ραντεβού. Ο ίδιος εμφανίζεται βέβαιος ότι η κίνηση θα αυξηθεί περαιτέρω από 1η Νοεμβρίου, οπότε και ο αντιγριπικός εμβολιασμός θα διενεργείται χωρίς ραντεβού, ενώ η αυξημένη προσέλευση στα φαρμακεία που ίσως επηρεάσει την ομαλή λειτουργία τους από τον Νοέμβριο, σύμφωνα με τον κ. Σκουντάκη, θα μπορούσε να αποφευχθεί, αν εξ αρχής ο αντιγριπικός εμβολιασμός διενεργούνταν με τον περυσινό καθεστώς, δηλαδή χωρίς ιατρική συνταγή.
Σε σχέση με τον αντιγριπικό εμβολιασμό ισχύουν τα εξής:
1. Το εμβόλιο είναι δωρεάν για όλους τους πολίτες
2. Εδώ και δεκατρία χρόνια, ο αντιγριπικός εμβολιασμός γίνεται με συνταγογράφηση. Πέρυσι εφαρμόστηκε μια προσωρινή διαδικασία λόγω της οξείας φάσης της πανδημίας. Φέτος, για πρώτη φορά, έχουμε δύο τύπους εμβολίων: αυτά που είχαμε πάντα, τα συμβατικά, και τα νέου τύπου εμβόλια που έχουν ιατρική ένδειξη αποκλειστικά για άτομα άνω των 65 ετών. Σημειώνεται πως τα νέου τύπου εμβόλια κοστίζουν πολλαπλάσια των συμβατικών
3. Υπογραμμίζουμε ότι όλα τα εμβόλια είναι αποτελεσματικά και ασφαλή.
4. Το Υπουργείο Υγείας ακολουθώντας τις συστάσεις της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, δίνει τη δυνατότητα εμβολιασμού για τα νέου τύπου και πολύ ακριβά εμβόλια με συνταγογράφηση και παράλληλα δρομολογεί διαδικασία χορήγησης του συμβατικού εμβολίου χωρίς συνταγή.
5. Το συμβατικό εμβόλιο θα είναι διαθέσιμο χωρίς συνταγή από αρχές Νοεμβρίου 2023. Ως τότε, όποιος πολίτης το επιθυμεί, μπορεί να εμβολιαστεί με το συμβατικό εμβόλιο με ιατρική συνταγή. Για το νέου τύπου εμβόλιο όμως, χρειάζεται συνταγογράφηση.
6. Ακολουθούμε πάντα τις οδηγίες των ειδικών επιστημόνων και κάνουμε αυτό που είναι σωστό για τον πολίτη, τη δημόσια υγεία και τα δημόσια οικονομικά. Το Υπουργείο Υγείας δεν επέτρεψε και δε θα επιτρέψει να εκμεταλλευτεί κανείς τα αγαθά που έχουν ανάγκη οι πολίτες για να προφυλάξουν την υγεία τους.
Το άρθρο “Ξεκίνησε η «επέλαση» της γρίπης στην Κρήτη – Καταγράφηκαν τα πρώτα κρούσματα“, δημοσιεύθηκε για πρώτη φορά στο CRETA24.